Arcelor: Κατά την συγχώνευσης με την Severstal οι μέτοχοι

Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2006 09:23

OI METOXOI της Arcelor SA με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο Ρομέν Ζαλέσκι, είναι πιθανόν να απορρίψουν σήμερα τη συγχώνευση με τη ρωσική OAO Severstal , ανοίγοντας τον δρόμο στην Mittal Steel Co. να αγοράσει την Arcelor και να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη βιομηχανία ατσαλιού στον κόσμο.

«Η Mittal είναι καλύτερη επιλογή για τους μετόχους της Arcelor», ανέφερε ο μεγαλύτερος μέτοχος, Ζαλέσκι, με μερίδιο 7,8%, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Μιλάνο, συμπληρώνοντας: «Είναι σίγουρο ότι θα ψηφίσω κατά της συμφωνίας με την Severstal».

Ο δισεκατομμυριούχος Λάκσμι Μίταλ, 56 ετών, προσέφερε 32,2 δισ. δολ. για την Arcelor, τη μεγαλύτερη εξαγορά παρά ποτέ στον κλάδο του ατσαλιού. Η Arcelor απεδέχθη τη βελτιωμένη προσφορά της Mittal στις 25 Ιουνίου, πέντε μήνες μετά την αντίστασή της, που περιελάμβανε και τη συμφωνία με τη Severstal.

Τουλάχιστον το 50% των επενδυτών της Arcelor πρέπει να ψηφίσουν κατά του σχεδίου εξαγοράς με την Severstal, κατά τη σημερινή σύσκεψη που θα γίνει στο Λουξεμβούργο, για να την εμποδίσουν. Οι μέτοχοι θα συναντηθούν στις 11 π.μ., τοπική ώρα.

Ο Ζαλέσκι αγωνίζεται με τους επενδυτές της Arcelor για να εμποδίσουν τη συμφωνία με τη Severstal. Γαλλική μειοψηφία μετόχων, γνωστή ως Ανταμ, που αντιπροσωπεύει το 5% των προνομιούχων μετοχών της Arcelor, θα ψηφίσει κατά της συμφωνίας με τη ρωσική εταιρεία, δήλωσε χθες στο Παρίσι, η πρόεδρος Κολέτ Νεβίλ.

Ο Ισπανός επενδυτής Χοσέ Μαρία Αριστρέϊν, που κατέχει το 3,7% της Arcelor, επίσης σχεδιάζει να απορρίψει τη συμφωνία, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Confidencial.

H Mittal που εδρεύει στο Ρότερνταμ, θέλει να δημιουργήσει μία βιομηχανία ατσαλιού, που θα μπορεί να παράγει πλέον των 100 εκατ. τόνων του μετάλλου, τρεις φορές περισσότερο από την πιο κοντινή ανταγωνίστριά της, απασχολώντας περισσότερους από 333.000 ανθρώπους στις τέσσερις ηπείρους.

Οι μετοχές της Arcelor, που αναρριχήθηκαν φέτος σε ποσοστό 79%, έκλεισαν χθες στα 37,51 ευρώ η μία στο Παρίσι. Χθες οι μετοχές της Mittal σημείωσαν άνοδο 7,1%, φθάνοντας στα 32,32 δολ. η μία στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης.

Οι εμπορικές ενώσεις της Γαλλίας θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης της Severstal. Στα κεφάλαια που κατέχουν οι εργαζόμενοι, ανήκουν 6 εκατ. μετοχές της Arcelor.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα