Στην αυστηρή μεταμνημονιακή εποπτεία εστιάζει ανάλυση της οικονομικής Handelsblatt, σημειώνοντας ότι και μετά τις 20 Αυγούστου η Ελλάδα δεν θα είναι ακόμη πραγματικά ελεύθερη.
Η Ελλάδα παραμένει υπό στενή παρακολούθηση και μετά το τέλος του προγράμματος βοήθειας, σημειώνει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Handelsblatt, υπογραμμίζοντας: «Μετά από οκτώ χρόνια εξάρτησης από τη δανειακή βοήθεια, οι Έλληνες θέλουν να γιορτάσουν σε πέντε εβδομάδες την ανεξαρτησία τους. Ωστόσο θα χρειαστεί ακόμη καιρός για να γίνει η χώρα πραγματικά ελεύθερη».
Πομπώδης γιορτή για το εξιτήριο του Έλληνα ασθενή
Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, οι έλεγχοι της Ελλάδας θα είναι «πολύ πιο αυστηροί από το Post Programme Monitoring στο οποίο υπήχθησαν οι άλλες τέσσερις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης μετά το τέλος των προγραμμάτων τους. Η Αθήνα θα βρίσκεται υπό την αυστηρή παρακολούθηση και του ESM […]. Διότι οι ανησυχίες για ενδεχόμενο πισωγύρισμα είναι μεγάλες. Καταρχάς όμως όλοι οι εμπλεκόμενοι θέλουν να γιορτάσουν το εξιτήριο του Έλληνα ασθενή στο οποίο δεν τολμούσε να πιστέψει κανείς κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ χρόνων της κρίσης. Οι προετοιμασίες βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη: τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ […] καταστρώνουν σχέδια για τις 21 Αυγούστου. Με μια πομπώδη γιορτή κυβέρνηση και κόμμα θέλουν να γιορτάσουν τη μέρα που οι Έλληνες θα αποτινάξουν τα δεσμά της λιτότητας».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «για τον Τσίπρα η έξοδος από το πρόγραμμα σηματοδοτεί μια μεγάλη πολιτική επιτυχία. Άλλωστε ήδη κατά την ανάληψη της εξουσίας το 2015 είχε υποσχεθεί να σκίσει τα μνημόνια που είχαν υπογράψει οι προκάτοχοί του και να διώξει για πάντα τη μισητή Τρόικα από την Αθήνα. Αντ΄ αυτού όμως και έχοντας οδηγήσει μαζί με τον εκκεντρικό υπ. Οικονομικών Βαρουφάκη τη χώρα το καλοκαίρι του 2015 στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ο Τσίπρας έπρεπε να δεχθεί νέα, ακόμη πιο σκληρά μέτρα περικοπών και μεταρρυθμίσεων. Ο Τσίπρας εξελίχθηκε προ πολλού από παρία σε έναν εταίρο ο οποίος εφαρμόζει πιστά τις επιταγές των δανειστών. Την ίδια ώρα όμως τόνιζε συνεχώς ότι υπό την πίεση των δανειστών εφαρμόζει μια πολιτική στην οποία δεν πιστεύει».
Συνέντευξη Κοτζιά στην FAZ
Εκτενή συνέντευξη του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκου Κοτζιά φιλοξενεί σήμερα στην έντυπη έκδοσή της η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Επικεντρώνεται περισσότερο στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να επισημαίνει ότι Ελλάδα και Γερμανία αναζητούν από κοινού μια ευρωπαϊκή λύση καθώς το πρόβλημα σήμερα είναι ότι πολλοί έχουν την τάση να ξαναγυρίζουν σε εθνικές θέσεις και να σκέπτονται πολύ λίγο ευρωπαϊκά.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών καλείται να τοποθετηθεί και στο ζήτημα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που συνεχίζουν να κρατούνται στην Τουρκία. Κάνει λόγο για μια «πρωτοφανή» ενέργεια της Άγκυρας, επισημαίνοντας ότι οι υποψίες ότι πρόκειται δήθεν για κατασκόπους είναι ανοησίες.
«Οι δύο στρατιώτες περιμένουν ήδη περισσότερο από τέσσερις μήνες να γίνει δίκη. Θεωρούνται ύποπτοι για κατασκοπεία. Είναι ρεαλιστικό να κυκλοφορούν κατάσκοποι με στολή; Αυτά είναι ανοησίες! Όσα είδαν εκεί, δέκα μέτρα πέρα από τα σύνορα, θα μπορούσε κανείς να τα δει και από την ελληνική πλευρά με κιάλια».
Κληθείς να σχολιάσει εάν η σύλληψη των δυο Ελλήνων συνιστά εκβιασμό, ο υπουργός Εξωτερικών απαντά: «Θα ήθελα να το διατυπώσω διαφορετικά. Πιστεύω ότι η ελευθερία και η ανθρώπινη ζωή δεν έχουν στην Τουρκία την ίδια σημασία που έχουν στην Ελλάδα. Εμείς δεν θα συλλαμβάναμε και θα φυλακίζαμε ποτέ επί μήνες δύο Τούρκους χωρίς δίκη. Με την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των ανθρώπων δεν επιτρέπεται να παίζει κανείς πολιτικά παιχνίδια. Αυτό είναι απαράδεκτο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.