Στο 1,9% διατηρεί τον πήχη για ανάπτυξη η Κομισιόν

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 12:00
UPD:15:36
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Βρυξέλλες,

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 1,9%, ενώ το 2019 η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί με το ΑΕΠ να αυξάνεται 2,3%, σύμφωνα με τις θερινές προβλέψεις της Κομισιόν, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί τις ίδιες προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος και του χρόνου με τις προηγούμενες (εαρινές) που δημοσίευσε στις 3 Μαΐου.

Αντίθετα, η Επιτροπή κατεβάζει για φέτος τον πήχη της ανάπτυξης για την ευρωπαϊκή οικονομία φέτος, προβλέποντας ότι το 2018 το ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,1%, ενώ το 2019 η αύξηση θα είναι 2,0%. Στις 3 Μαΐου η Κομισιόν προέβλεπε για την Ευρωζώνη αύξηση του ΑΕΠ 2,3% φέτος και 2,0% του χρόνου.

 Ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα αυξηθεί 0,7% φέτος και 1,3% το 2019, ενώ η Κομισιόν αναθεώρησε ελαφρώς προς τα πάνω τις προβλέψεις που είχε κάνει το Μάιο.

EURONEWS

Στο κεφάλαιο της έκθεσης που αναφέρεται στην Ελλάδα υπογραμμίζεται ότι η οικονομία έκανε δυνατή εκκίνηση το πρώτο τρίμηνο του 2018, ενώ η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η ανάπτυξη στην Ελλάδα ενισχύθηκε, όπως τονίζεται από τις εξαγωγές, ενώ για πρώτη φορά από το 2016 αυξήθηκε και η ιδιωτική κατανάλωση, αλλά η συμβολή της στην ανάπτυξη ήταν μικρή γιατί αντισταθμίστηκε από τη μείωση της δημόσιας κατανάλωσης.

Η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται, η ανεργία υποχώρησε στο 20,1% το Μάρτιο του 2018, δηλαδή κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες από τα τέλη του 2017, ενώ η  απασχόληση αυξήθηκε κατά περίπου 2% το πρώτο τρίμηνο του 2018. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί σε όλο το έτος του 2018, αναφέρει η έκθεση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι καλοκαιρινές προβλέψεις της Κομισιόν αφορούν μόνο την εξέλιξη του ΑΕΠ και του πληθωρισμού και όχι των άλλων δεικτών της οικονομίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα