Το Λονδίνο αφήνει τις κόκκινες γραμμές να ξεθωριάσουν, αλλά και κατεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων για τη νέα σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο, που παρουσίασε η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, φαίνεται να θεωρεί πια πως το πιο ρεαλιστικό σχέδιο για τη μετά Brexit εποχή είναι μία «Συμφωνία Σύνδεσης», ανάλογη με αυτή που ρυθμίζει σήμερα τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία.
Στη Λευκή Βίβλο εγκαταλείπεται το αίτημα για προνομιακή μεταχείριση του χρηματοπιστωτικού τομέα, σε ένα σαφές πλήγμα για το Σίτι, που δεν εξασφαλίζει όπως θα ήθελε ελεύθερη πρόσβαση στην ενιαία εσωτερική αγορά. Σε μία πρώτη αντίδραση το Σίτι έκανε λόγο για «χαστούκι».
Επισημαίνεται ότι η Βρετανία αναγνωρίζει πως η νέα σχέση δεν μπορεί να διατηρεί τη σημερινή ελεύθερη πρόσβαση που προσφέρει το καθεστώς «διαβατηρίων» στις τράπεζες, αλλά αφήνεται να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μία βαθύτερη εκδοχή του καθεστώτος αμοιβαίας αναγνώρισης.
«Το νέο οικονομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο θα βασίζεται στην αρχή της αυτονομοίας του κάθε μέρους επί των αποφάσεων για την πρόσβαση στην αγορά του» αναφέρεται στο έγγραφο των 100 σελίδων.
Ενώ οι τράπεζες και οι άλλες υπηρεσίες μένουν ουσιαστικά εκτός ενιαίας αγοράς και θα πρέπει να υπάρξουν νέες συμφωνίες για το καθεστώς τους, το καθεστώς του εμπορίου αγαθών θα μείνει στενά συνδεδεμένο με την κοινότητα των 27 μελών.
Κεντρικό ρόλο στο όραμα της Μέι διαδραματίζει μία «ζώνη ελευθέρου εμπορίου», με συνδεόμενα τελωνειακά συστήματα και πανομοιότυπο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα βιομηχανικά, τα αγροτικά και άλλα αγαθά. Δεν θα επιβάλλονται δασμοί, ενώ δεν αποκλείεται η Βρετανία να εισπράττει δασμούς από εισαγωγές τρίτων χωρών για λογαριασμό των Βρυξελλών.
Κανείς δεν μπορεί να πει προς το παρόν με βεβαιότητα πώς θα γίνει δεκτό από τους Ευρωπαίους το σχέδιο. Αν και και η στροφή στο «μαλακό Brexit» θεωρείται καλοδεχούμενη, οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει πως το Λονδίνο δεν μπορεί να επιλέγει πού το συμφέρει να ακολουθεί κανόνες και πού θα επιδιώκει μόνο οφέλη.
Ο αρμόδιοςγια το Brexit υπουργός της Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ, έστειλε πάντως μήνυμα στην Ευρώπη ότι τώρα θα πρέπει εκείνη να απαντήσει. «Τώρα, είναι ώρα για την Ε.Ε. να απαντήσει. Εμείς προσεγγίζουμε τις διαπραγματεύσεις με πνεύμα ρεαλισμού, συμβιβασμού και φιλίας. Πιστεύω ότι η ένωση θα ασχοληθεί με τις προτάσεις μας στο ίδιο πνεύμα» είπε από το βήμα του Κοινοβουλίου. «Θα πρέπει να υπάρχει μια σταθερή δέσμευση στη συμφωνία εξόδου» συμπλήρωσε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg