BP: Μείωση 2.5% της παραγωγής πετρελαίου και αερίου

Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2006 10:00

ΜΕΙΩΣΗ 2,5%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σημείωσε το δεύτερο τρίμηνο η παραγωγή της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών της Ευρώπης, BP Plc, καθώς καθυστέρησε η λειτουργία της πλατφόρμας της Thunder Horse, στον Κόλπο του Μεξικό, η οποία αναμενόταν να αρχίσει πέρυσι την παραγωγή.

Η BP άντλησε 4,01 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και αερίου ημερησίως, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Πριν από ένα έτος είχε αντλήσει 4,112 εκατ. βαρέλια. Το μερίδιο της ΒΡ από το venture πετρελαίου και αερίου στη Ρωσία, ΤΝΚ-ΒΡ, ήταν 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως το τελευταίο τρίμηνο, από 994.000 βαρέλια.

Οι υψηλές τιμές που κυμάνθηκαν στα 70,72 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη το τελευταίο τρίμηνο, 32% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παράγουν αρκετά κέρδη για την επιστροφή δισεκατομμυρίων δολαρίων στους μετόχους.

Η εταιρεία που είχε πει στις 7 Φεβρουαρίου ότι περιμένει να παράγει από 4,1 έως 4,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος, σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή της κατά 4% έως το 2010.

Η BP έχασε κάποια προνόμια από τις υψηλές τιμές και τα κέρδη διύλισης επειδή καθυστέρησε να αρχίσει τη λειτουργία της πλατφόρμας της Thunder Horse στον Κόλπο του Μεξικό και περιόρισε την παραγωγή στο διυλιστήριό της στο Τέξας Σίτι. Εκρηξη στο συγκεκριμένο εργοστάσιο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 15 ανθρώπων τον Μάρτιο του 2005 και η μονάδα δεν έχει ακόμη επιστρέψει στο μάξιμουμ της παραγωγής.

Η BP δεν έδωσε κάποια καινούργια είδη για το Thunder Horse στον Κόλπο του Μεξικό, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή του αργότερα μέσα στο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα