Από την έντυπη έκδοση
Των Έφης Τριήρη
και Γιάννη Παγκαλιά
Έπειτα από πολλούς μήνες άκαρπων και επίπονων προσπαθειών για συμβιβασμό, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε χθες και επίσημα τον εμπορικό πόλεμο, επιβάλλοντας δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων. Το Πεκίνο απάντησε άμεσα με δικούς του δασμούς, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο που υπήρξε ποτέ μεταξύ τους.
Η επιβολή δασμών -25% σε αγαθά αξίας 34 δισ. δολαρίων, με την προοπτική να συμπεριληφθούν επιπλέον αγαθά αξίας 16 δισ. δολαρίων- από ΗΠΑ και Κίνα ταυτόχρονα θα πλήξει καταναλωτές και επιχειρήσεις και στις δύο χώρες.
Oξυνση της κόντρας
Λίγες ώρες πριν από τη χθεσινή εκπνοή της προθεσμίας της Ουάσιγκτον για την επιβολή των δασμών, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όξυνε περαιτέρω το κλίμα, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ μπορεί να βάλουν στο στόχαστρο κινεζικά προϊόντα αξίας άνω των 500 δισ. δολαρίων.
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, σε ανακοίνωση μετά την εκπνοή της αμερικανικής προθεσμίας, ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να ανταπαντήσει, γεγονός που σημαίνει ότι 545 εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων, περιλαμβανομένων αυτοκινήτων και αγροτικών προϊόντων, θα υποστούν επίσης δασμούς 25%.
Ωστόσο, η τρίωρη καθυστέρηση προτού το Πεκίνο επιβεβαιώσει ότι πράγματι είχε επιβάλει δασμούς ως αντίποινα προκάλεσε σύγχυση στις αγορές.
«Αφού οι ΗΠΑ αθέμιτα αύξησαν τους δασμούς σε βάρος της Κίνας, η Κίνα έθεσε άμεσα σε ισχύ τους δασμούς σε κάποια αμερικανικά προϊόντα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. Κάποια κινεζικά λιμάνια καθυστέρησαν στη διεκπεραίωση της εισαγωγής προϊόντων από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τέσσερις πηγές.
Δεν φάνηκε, ωστόσο, να υπάρχει σαφής εντολή για καθυστερήσεις, αλλά κάποιες τελωνειακές υπηρεσίες ανέμεναν επίσημες οδηγίες για την επιβολή των πρόσθετων δασμών, δήλωσαν οι πηγές. Επιπλέον, η Κίνα κατέθεσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) προσφυγή κατά των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.
Οι αμερικανικοί δασμοί θα αυξήσουν τις τιμές στο εσωτερικό των ΗΠΑ και θα πλήξουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις που εισάγουν αγαθά, όπως ημιαγωγούς και πλαστικά. Αντίστοιχα, οι ανταποδοτικοί δασμοί που επιβάλλει η Κίνα θα πλήξουν τους Κινέζους αγοραστές αλλά και τους Αμερικανούς αγρότες και εργαζόμενους.
Οι αξιωματούχοι στην αμερικανική υπηρεσία τελωνείων αναμένεται να εισπράξουν δασμούς ύψους 25% σε μια σειρά από προϊόντα, μεταξύ των οποίων αυτοκίνητα, εξαρτήματα αντλιών, βαλβίδες και εκτυπωτές. Οι κινεζικοί δασμοί σε εκατοντάδες αμερικανικά προϊόντα περιλαμβάνουν βασικές εξαγωγές, όπως η σόγια, το σόργο και το βαμβάκι, απειλώντας τους Αμερικανούς αγρότες σε πολιτείες που στήριξαν τον Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016, όπως το Τέξας και η Αϊόβα.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ δήλωσε ότι κανένας δεν θα κερδίσει από έναν εμπορικό πόλεμο, ενώ το υπουργείο Εμπορίου έκανε λόγο ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο που πυροδότησαν οι ΗΠΑ στην οικονομική ιστορία.
Σύμβουλος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας δήλωσε ότι οι σχεδιαζόμενοι αμερικανικοί δασμοί σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 50 δισ. δολαρίων θα μειώσουν το κινεζικό ΑΕΠ κατά 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας, αν και ο συνολικός αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. «Μπορούμε μάλλον να πούμε ότι ο εμπορικός πόλεμος έχει ξεκινήσει επίσημα» δήλωσε ο Τσεν Φεϊσιάνγκ, καθηγητής εφαρμοσμένων οικονομικών στο Κολέγιο Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Jiaotong της Σαγκάης. «Εάν σταματήσει στα 34 δισ. δολάρια, θα έχει οριακή επίπτωση και στις δύο οικονομίες, αλλά εάν κλιμακωθεί στα 500 δισ. δολάρια, όπως είπε ο Τραμπ, τότε θα έχει μεγάλο αντίκτυπο και στις δύο χώρες».
Αν και η αρχική ανταλλαγή πυρών σε επίπεδο δασμών δεν αναμενόταν να έχει σημαντικό, άμεσο οικονομικό αντίκτυπο, ο φόβος είναι ότι μια παρατεταμένη μάχη θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στις αγορές και τους εισαγωγείς των προϊόντων που επηρεάζονται, καταφέροντας πλήγμα στο παγκόσμιο εμπόριο, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.
«Ψυχρός Πόλεμος»
Το πρακτορείο Νέα Κίνα έκανε επίσης λόγο για «ένα νέο είδος Ψυχρού Πολέμου, με τις ΗΠΑ να μετατρέπουν σε όπλο την οικονομική και εμπορική τους ισχύ, θέτοντας σε κίνδυνο την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, το πολυμερές εμπορικό σύστημα και να καταστρέφουν το ελεύθερο εμπόριο, μετατρέποντας τους μεγάλους εμπορικούς τους εταίρους σε φανταστικούς εχθρούς».
Ανήσυχη η Ε.Ε. για την κλιμάκωση της έντασης
Τις ανησυχίες της για την κλιμάκωση της εμπορικής έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εξέφρασε χθες η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ, προειδοποιώντας για το πού οδηγεί η κλιμάκωση αυτή. «Ανησυχητική εξέλιξη η κλιμάκωση των δασμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Προφανώς επιζήμια για την παγκόσμια οικονομία. Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι κακοί και όχι εύκολο να τους κερδίσει κανείς» έγραψε σε μήνυμά της στο Twitter. Την ίδια στιγμή, η Ε.Ε. ετοιμάζει νέα λίστα με δασμούς σε βάρος των ΗΠΑ στην περίπτωση που ο Τραμπ προχωρήσει στην επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Η λίστα, που φέρεται να περιλαμβάνει δασμούς αξίας 18 δισ. δολαρίων, θα στοχεύει σε καταναλωτικά προϊόντα, όπως το κέτσαπ, σύμφωνα με δημοσίευμα των «FT», που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους.