Ην. Βασίλειο: Συμφωνία στην κυβέρνηση για «soft Brexit»

Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2018 23:44
UPD:07/07/2018 15:54
EPA/ANDY RAIN

Σε συμφωνία για «soft Brexit» κατέληξαν τα μέλη της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, βάζοντας ένα «τέλος» στη μακρόπνοη διαμάχη μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Η πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέρι, ανακοίνωσε απόψε ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε μια «κοινή θέση» υπέρ της δημιουργίας «ζώνης ελευθέρου εμπορίου» μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε., μετά το Brexit.

Η συγκεκριμένη θέση επί της ουσίας, αντικατοπτρίζει την επικράτηση των φιλο-ευρωπαίων στην ενδοκυβερνητική διαμάχη, η οποία μαινόταν από την ορκωμοσία της Μέι στον κυβερνητικό θώκο.

«Η πρότασή μας προβλέπει τη δημιουργία μιας ζώνης ελευθέρου εμπορίου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε., με μια δέσμη κοινών κανόνων για τα βιομηχανικά αγαθά και τα αγροτικά προϊόντα» ανέφερε η ανακοίνωση της κυβέρνησης, μετά την πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

EURONEWS

Σημειώνεται ότι στόχο Βρυξελλών και Λονδίνου αποτελεί η επίτευξη μίας οριστικής συμφωνίας για την επόμενη ημέρα των διμερών σχέσεων, έως τον Οκτώβριο του 2018. Υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει και επισήμως από την Ε.Ε. τον Μάρτιο του 2019.

Στο μεταξύ, η επίτευξη συμφωνίας μόνο εύκολη υπόθεση δεν ήταν, καθώς η Μέι φέρεται να απείλησε με αποπομπή τον υπουργό Εξωτερικών και υπέρμαχο του «σκληρού Brexit», Μπόρις Τζόνσον, εφόσον αποπειραθεί να υπονομεύσει τη διαπραγματευτική θέση του Λονδίνου. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times, Reuters, The Times



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα