Ε.Ε.: Ερευνα για ενισχύσεις στα Ελληνικά Ναυπηγεία

Τρίτη, 04 Ιουλίου 2006 15:49
UPD:15:50

Η Κομισιόν αποφάσισε να επεκτείνει την επίσημη έρευνα που προβλέπεται σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας σχετικά με ενίσχυση που χορηγήθηκε από την Ελλάδα στα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ), με έδρα τον Σκαραμαγκά.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το 2004, η Επιτροπή κίνησε διαδικασία έρευνας για τις τροποποιήσεις επενδυτικού σχεδίου που χρηματοδοτήθηκε με επενδυτική ενίσχυση προς την ΕΝΑΕ καθώς και για διάφορα δάνεια και εγγυήσεις που χορηγήθηκαν στο ναυπηγείο από την κρατικής ιδιοκτησίας τράπεζα ΕΤΒΑ.

Η Επιτροπή αποφάσισε να επεκτείνει την έρευνα αυτή σε διάφορα πιθανά μέτρα ενισχύσεων τα οποία η Ελλάδα δεν κοινοποίησε: εισφορές κεφαλαίου, εγγυήσεις και δάνεια που λήφθηκαν από την ΕΝΑΕ με δημόσιους πόρους, π.χ. σε σχέση με σιδηροδρομικές συμβάσεις και τη ναυπήγηση οχηματαγωγών, διεπιδοτήσεις μεταξύ των στρατιωτικών και μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων της ΕΝΑΕ και ρήτρα αποζημίωσης που χορηγήθηκε από το ελληνικό κράτος στην HDW/Ferrostaal έναντι της υποχρέωσης επιστροφής παράνομης ενίσχυσης που λήφθηκε από την ΕΝΑΕ. Η επέκταση της επίσημης διαδικασίας έρευνας θα επιτρέψει στα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν παρατηρήσεις σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα που εξετάζονται. Αυτό δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της διαδικασίας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Με τη σημερινή απόφαση επεκτείνεται η διαδικασία έρευνας που είχε κινηθεί το 2004 σχετικά με εικαζόμενη μη τήρηση από την Ελλάδα των όρων που συνόδευαν την απόφαση της Επιτροπής να εγκρίνει τη χορήγηση ενίσχυσης αναδιάρθρωσης ύψους 160 εκατ. ευρώ το 1997 και ενίσχυσης για το κλείσιμο εγκαταστάσεων ύψους 29,5 εκατ. ευρώ το 2002.

Επιπλέον, η Επιτροπή έχει αμφιβολίες όσον αφορά το συμβιβάσιμο διαφόρων πιθανών μέτρων ενίσχυσης τα οποία η Ελλάδα δεν κοινοποίησε, περιλαμβανομένων διαφόρων εισφορών κεφαλαίου από το 1996 έως το 2000, εγγυήσεων και δανείων που ελήφθησαν από την ΕΝΑΕ με δημοσίους πόρους, διεπιδοτήσεων μεταξύ των στρατιωτικών και μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων της ΕΝΑΕ, καθώς και ρήτρας αποζημίωσης που χορηγήθηκε από το κράτος στην HDW/Ferrostaal έναντι της υποχρέωσης επιστροφής παράνομης ενίσχυσης που έλαβε η ΕΝΑΕ.

Ωστόσο, η Επιτροπή θεωρεί ότι ορισμένα μέτρα που της επισημάνθηκαν από καταγγέλλοντα δε συνιστούν κρατική ενίσχυση ή απαλλάσσονται βάσει των κανόνων της συνθήκης ΕΚ δυνάμει του άρθρου 296 της συνθήκης ΕΚ, δεδομένου ότι αφορούν την προστασία συμφερόντων εθνικής ασφάλειας.

Η αρμόδια για τον ανταγωνισμό Επίτροπος Neelie Kroes σχολίασε: «Τα κράτη μέλη πρέπει να τηρούν τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ και οι εταιρείες να μη διατηρούνται τεχνητά στη ζωή με συνεχείς κρατικές παρεμβάσεις. Όσον αφορά τον τομέα των ναυπηγείων, η συνθήκη ΕΚ εξασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να προστατεύουν τα έννομα συμφέροντά τους στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, αλλά αυτή η ρήτρα διασφάλισης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για τη χορήγηση παράνομης ενίσχυσης σε μη στρατιωτικές δραστηριότητες. Οφείλουμε να εξετάζουμε προσεκτικά τέτοιες υποθέσεις έτσι ώστε να αποφεύγονται στρεβλώσεις του ανταγωνισμού σε αγορές μη στρατιωτικών προϊόντων".



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα