Glencore: Στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών για διαφθορά

Έρευνα για τις δραστηριότητες σε Νιγηρία, Κονγκό, Βενεζουέλα
Τρίτη, 03 Ιουλίου 2018 14:08
REUTERS/Arnd Wiegmann

Ένας κολοσσός εξόρυξης και εμπορίας πρώτων υλών, η Glencore, βρίσκεται στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών για υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος. 

Η εταιρεία δέχθηκε κλήτευση από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης να παραδώσει έγγραφα και πάσης φύσεως στοιχεία, που συνδέονται με την έρευνα για την υπόθεση, που όπως έγινε γνωστό, αφορά συναλλαγές στη Νιγηρία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Βενεζουέλα από το 2007 και έπειτα. 

Η εταιρεία επιβεβαίωσε την είδηση και δήλωσε ότι εξετάζει το αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης και θα συνεργαστεί με τις αρχές. Στον απόηχο της είδησης η μετοχή της έκανε «βουτιά» άνω του 12%. 

Η Glencore διαθέτει πετρελαϊκές δραστηριότητες στη Βενεζουέλα και τη Νιγηρία. Στο Κονγκό διαχειρίζεται δύο μεγάλα ορυχεία χαλκού, ενώ παράγει επίσης cobalt, βασικό συστατικό για τις μπαταρίες λιθίου, που χρησιμοποιούνται σε κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρικά οχήματα.

Οι δραστηριότητες της Glencore στο Κονγκό έχουν βρεθεί στο μικροσκόπιο τα τελευταία χρόνια, εν μέρει εξαιτίας των δεσμών της ετιαρείας με τον μεγιστάνα των διαμαντιών Νταν Γκέρτλερ. Τον Δεκέμβριο το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις κατά του Γκέρτλερ για διαφθορά στο Κονγκό. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Σημειώνεται ότι η Glencore απσασχολεί περί τους 146.000 υπαλλήλους σε περισσότερες από 50 χώρες ανά τον κόσμο. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα