Με «άνευ προηγουμένου» βοήθεια της Fed πέρασαν τα τεστ Goldman και Morgan Stanley

Τρίτη, 03 Ιουλίου 2018 14:05
REUTERS/Lucas Jackson

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street μεταξεστέοι έπρεπε να μείνουν κανονικά δύο  αμερικανικοί επενδυτικοί κολοσσοί: η Goldman Sachs και η Morgan Stanley. 

Δεν ήταν μόνο η Deutsche Bank που βαθμολογήθηκε κάτω από τη βάση στο δεύτερο γύρο των stress tests της Federal Reserve. Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street μεταξεστέοι έπρεπε να μείνουν κανονικά δύο  αμερικανικοί επενδυτικοί κολοσσοί: η Goldman Sachs και η Morgan Stanley. Ωστόσο σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση, η αμερικανική κεντρική τράπεζα φέρεται να τους πρόσφερε μία συμφωνία, στη βάση της οποίας δεν «κόπηκαν» και τους επετράπη να καταβάλλουν μερίσματα στους μετόχους. 

Όπως ανέφεραν στη WSJ πηγές με γνώση των συνομιλιών ανάμεσα στη Fed  και τις δύο τράπεζες, εκπρόσωποι της κεντρικής τράπεζας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με στελέχη των κολοσσών της Wall Street στις 21 Ιουνίου. Τους ενημέρωσαν ότι για να περάσουν τα τεστ με επιτυχία θα πρέπει να μειώσουν στο μισό το ποσό των 16 δισ. δολαρίων, που σχεδίαζαν να καταβάλλουν αθροιστικά στους μετόχους. 

Ωστόσο τους έδωσαν παράλληλα μία «άνευ προηγουμένου επιλογή» γράφει η εφημερίδα. Εάν συμφωνούσαν να παγώσουν τις πληρωμές στους μετόχους στα σημερινά επίπεδα, θα έπιαναν ίσα- ίσα τη βάση και θα απόφευγαν το στίγμα της αποτυχίας. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες μπορούν να καταβάλλουν αθροιστικά στους μετόχους τους 13 δισ. δολάρια ή περίπου 5 δισ. δολάρια περισσότερα από ό,τι θα μπορούσαν να διαθέσουν, εάν είχαν αποφασίσει να ξανακάνουν το τεστ και να λάβουν καλή βαθμολογία. 

Η συμφωνία αυτή είναι η πρώτη του είδους της στα οχτώ χρόνια, στα οποία διενεργούνται τα stress tests, όπως αναφέρει η WSJ και σηματοδοτούν μία σαφή και αισθητή στροφή στο ρυθμιστικό περιβάλλον για τις τράπεζες, οι οποίες προσδοκούσαν πράγματι πιο ευνοϊκή μεταχείριση από την Ουάσιγκτον μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα