Οι πόροι που διατίθενται στο Βόρειο Αιγαίο κατά τη νέα Προγραμματική περίοδο 2007-13 σε καμία περίπτωση δεν θα είναι λιγότεροι από τους πόρους που διατέθηκαν κατά την τρέχουσα Περίοδο 2000-06. Αυτό διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη διαχείριση των πόρων από το Δ’ΚΠΣ ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Σέργιος Τσίφτης.
Για το νέο Προγραμματικό Πλαίσιο της περιόδου 2007-13 τόνισε ότι πρόκειται για ένα πλαίσιο με διαφορετική αρχιτεκτονική που δομείται σε τρία επίπεδα με βάση τα οποία θα προσδιοριστούν και οι πόροι που θα διατεθούν στην Περιφέρεια την επόμενη προγραμματική περίοδο:
• Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ)
• Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα
• Εθνικό Πλαίσιο Αναφοράς (Εθνικό Σκέλος).
Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου παραμένει και για την περίοδο 2007-13 στο λεγόμενο «Αμιγή Στόχο 1» ή αλλιώς «Στόχο Σύγκλισης» που περιλαμβάνει Περιφέρειες με Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μικρότερο του 75% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «25».
«Επιδίωξη της αναπτυξιακής μας προσπάθειας είναι η Περιφέρεια Β. Αιγαίου να φύγει από το στόχο αυτό στο τέλος της νέας Προγραμματικής Περιόδου ξεπερνώντας κατά πολύ το παραπάνω ποσοστό», τόνισε ο κ. Τσίφτης.
Οι πόροι της νέας προγραμματικής περιόδου που θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χώρα είναι 20,1 δισ. ευρώ. Οι πόροι αυτοί θα διατεθούν είτε μέσω των τομεακών προγραμμάτων (διαχείριση από τα Υπουργεία) είτε μέσω των Περιφερειακών προγραμμάτων (ΠΕΠ).
Όσον αφορά τις 13 Περιφέρειες της χώρας αυτές κατατάσσονται σε δυο κατηγορίες:
• Στις λεγόμενες Αμιγούς Στόχου 1 που ανέρχονται σε 8 μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και
• στις Υπόλοιπες 5 Περιφέρειες που το ΑΕΠ τους είναι πάνω από το 75% του μέσου όρου του ΑΕΠ της Ε.Ε. των 25.
Σε ό,τι αφορά την κατανομή των 20,1 δισ. ευρώ ο γ.γ. είπε ότι κατανέμονται ως εξής:
• 1,9 δισ. ευρώ που αφορούν αγροτική ανάπτυξη και αλιεία τα οποία είναι εκτός διαρθρωτικών ταμείων θα τα διαχειριστεί απευθείας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για έργα/δράσεις σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
• 3,3 δισ. θα διατεθούν από το Ταμείο Συνοχής για έργα Περιβάλλοντος και έργα Μεταφορών σε όλη τη χώρα.
Από τα υπόλοιπα 14,9 δισ. ευρώ
• 0,18 δισ. θα διατεθούν στις Περιφέρειες για προγράμματα διασυνοριακής και διαπεριφερειακής συνεργασίας,
• 6,3 δισ. ευρώ θα διατεθούν αποκλειστικά στις πέντε Περιφέρειες που δεν εντάσσονται στον αμιγή Στόχο 1, δηλαδή στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου. Οι παραπάνω Περιφέρειες δεν μπορούν να διεκδικήσουν επιπλέον πόρους από τα Κεντρικά Τομεακά Προγράμματα. Είναι προφανές σημείωσε ο γ.γ. ότι οι Περιφέρειες μεταβατικής στήριξης δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από κανένα άλλο πρόγραμμα: θα λάβουν τις υποχρεωτικές πιστώσεις και μόνον αυτές.
• Οι 8 Περιφέρειες του Στόχου 1, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Β. Αιγαίου, θα μοιραστούν το υπόλοιπο πακέτο των 8,4 δισ. ευρώ από τα οποία μέχρι στιγμής έχει κατανεμηθεί το κομμάτι που αφορά τα ΠΕΠ. Για τις 8 ελληνικές περιφέρειες του Στόχου 1, αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά μεταξύ της Γ΄ και Δ΄ Περιόδου: οι οκτώ περιφέρειες θα έχουν πρόσβαση στους ίδιους, πάνω κάτω, πόρους, χωρίς να υφίστανται πλέον τον ανταγωνισμό των πιο πλουσίων, ανεπτυγμένων και δυναμικών Περιφερειών όπως είναι για παράδειγμα της Αττικής ή και της Κεντρικής Μακεδονίας κλπ.
Στη νέα λοιπόν περίοδο, τόνισε ο κ. Τσίφτης, προσφέρεται πεδίο υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ ομοειδών περιφερειών που, κατά τεκμήριο, διαθέτουν ανάλογα μέσα υλοποίησης των παρεμβάσεων. Είναι λοιπόν στο χέρι κάθε Περιφέρειας αμιγούς στόχου 1, να διεκδικήσει με ίσους όρους σημαντικό μερίδιο από την «πίτα» στου Στόχου 1.
• Στο Βόρειο Αιγαίο έχει κατανεμηθεί το ποσό των 263 εκ. ευρώ που αφορά δράσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Πέραν του ποσού αυτού το Βόρειο Αιγαίο διεκδικεί πόρους από τα Τομεακά Προγράμματα των Υπουργείων συνολικού ύψους 3,692 δισ. ευρώ που αφορούν τις 8 Περιφέρειες του ΣΤΟΧΟΥ 1. (ΕΤΠΑ) και 2,190 δισ. ευρώ για δράσεις ΕΚΤ.
Συνοψίζοντας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου:
• έχουν διατεθεί 263 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και διεκδικεί μέρος:
• από τα Τομεακά Προγράμματα που ανέρχονται στο ποσό των 3,692 δισ. ευρώ.(ΕΤΠΑ).
• από τα 0,18 δισ. ευρώ για διαπεριφερειακή και διασυνοριακή συνεργασία.
• από τα 3,3 δισ. ευρώ του Ταμείου Συνοχής.
• από τα 2,190 του ΕΚΤ - Τομεακά Προγραμματα.
• από το 1,9 δισ. του αγροτικού τομέα.
Ενδεικτικό του ότι οι πόροι που διατίθενται στο Βόρειο Αιγαίο είναι σημαντικοί, τόνισε ο κ. Τσίφτης, αποτελεί το γεγονός ότι τα 263 εκατ. ευρώ στο ΕΤΠΑ του Βορείου Αιγαίου είναι περίπου όσο το ΕΤΠΑ της Πελοποννήσου, Περιφέρειας με τριπλάσιο πληθυσμό και επίσης του Στόχου 1. Όσον αφορά τη σημασία να εντάσσεται μια Περιφέρεια στο Στόχο 1, αυτή καταδεικνύεται από τη σύγκριση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που ενώ στο Γ΄ Κ.Π.Σ. είχε πόρους περισσότερους από το Βόρειο Αιγαίο, τώρα ευρισκόμενη εκτός Στόχου 1 παίρνει 100 εκατ. ευρώ στο ΕΤΠΑ, έναντι 263 εκατ. ευρώ του Βορείου Αιγαίου.
Σύμφωνα με τη δομή των ΠΕΠ και των Τομεακών (βάσει της 3ης εγκυκλίου) και τις μέχρι σήμερα χρηματοδοτήσεις της τρέχουσας περιόδου, οι πόροι που θα διατεθούν στην Περιφέρειά μας δεν θα είναι λιγότεροι αυτών της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, τόνισε ο γ.γ..
Στα παραπάνω ποσά πρέπει να προστεθεί και το κομμάτι που αφορά το καθαρά εθνικό σκέλος του προγράμματος (Εθνικό Πλαίσιο Στήριξης ) το οποίο σύμφωνα με την αρχή της Προσθετικότητας που περιλαμβάνεται στους Κανονισμούς της Ε.Ε., πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσο με αυτό της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.
Δεδομένου πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας ότι οι πόροι αυτοί κατά την τρέχουσα περίοδο ανήλθαν στο ποσό των 300 εκ. ευρώ, διατηρούμε την βεβαιότητα ότι το ποσό αυτό θα αποτελέσει το κατώτερο όριο για την νέα προγραμματική περίοδο, όσον αφορά τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν αμιγώς από εθνικούς πόρους.