Ανώμαλη προσγείωση για τις airtickets και Travelplanet24

Όμιλος Tripsta: Προσωρινή αναστολή έκδοσης αεροπορικών εισιτηρίων
Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018 07:00
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση 

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν κανονικά οι ιστότοποι των εταιρειών έκδοσης εισιτήριων ηλεκτρονικά, Travelplanet24 και airtickets, του ομίλου Tripsta, αν και προσωρινά θα αναστείλουν την έκδοση μελλοντικών αεροπορικών εισιτηρίων, λόγω ριζικής αναδιάρθρωσης της λειτουργίας τους.

Οι δύο εταιρείες σε ανακοίνωσή τους χθες και αφού έγινε γνωστό ότι οφείλουν ίσως και πάνω από 75 εκατ. ευρώ σε αεροπορικές εταιρείες και την IATΑ, ουσιαστικά έριξαν την ευθύνη για την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας τους στην «αναίτια και άδικη συμπεριφορά συνεργατών τους και συγκεκριμένα πολυεθνικών εταιρειών διαχείρισης συστημάτων κρατήσεων και διανομής εισιτηρίων», οι οποίες με μία «πρωτοφανώς άδικη, επιθετική και καταχρηστική συμπεριφορά απέναντί τους», αποστράγγισαν αιφνίδια τα ταμειακά τους διαθέσιμα.

Παράγοντες τη αγοράς σημείωναν στη «Ν» ότι το 80-85% των πωλήσεων έγιναν στο εξωτερικό. Επίσης εξέφραζαν την ανησυχία τους ότι η εξέλιξη θα σκληρύνει περαιτέρω τους όρους της IATA για τα ηλεκτρονικά ταξιδιωτικά πρακτορεία (Online Travel Agents-ΟΤΑ) με έδρα την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο «κανόνι» έπειτα από αυτό της airfasttickets τον Ιούνιο του 2014. Θετικά πάντως σχολιάστηκε στην αγορά, σε σχέση με συμπεριφορές του παρελθόντος από άλλες εταιρείες, το γεγονός ότι η διοίκηση της Tripsta ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει όλους τους εργαζόμενους. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εταιρείες μόλις έγινε γνωστό το ταμειακό πρόβλημά τους, επισημαίνουν ότι εφάρμοσαν ένα επιχειρηματικό πλάνο περικοπής των δαπανών και η εξισορρόπηση των προβλημάτων ρευστότητας των εταιρειών οι οποίες έχουν μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, είχαν ήδη αρχίσει να αποδίδουν θετικά αποτελέσματα δημιουργώντας βάσιμες προοπτικές για την επιχειρηματική ανάκαμψή τους. Επιπλέον, προστίθεται στην ανακοίνωση, η καινοτόμος συμφωνία που πέτυχαν οι εταιρείες με την ΙΑΤΑ -που εκπροσωπεί 290 αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο - και η πολύ ευνοϊκή ρύθμιση αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη θετική έκβαση του εγχειρήματος. 

Δυστυχώς, όμως, συνεχίζει η ανακοίνωση των δύο εταιρειών, συγκεκριμένοι συνεργάτες, προσδοκώντας σε πρόσκαιρα οφέλη, αντί να σταθούν αρωγοί, υπονόμευσαν οποιοδήποτε σχεδιασμό και με απαράδεκτο τρόπο έπληξαν την επιβίωση των δύο εταιρειών. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήσουν ένα τόσο ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, που κατέστησε αδύνατη τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας τους.

Ο όμιλος Tripsta και η θυγατρική airtickets θα στραφούν, όπως τονίζεται, εναντίον των συνεργατών αυτών -που δεν κατονομάζονται- με όλα τα νομικά και δικαστικά μέσα και ευελπιστούν στη δικαίωσή τους από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Δεδομένου όμως ότι η δικαστική διαδικασία είναι χρονοβόρος, οι εταιρείες, αφού εξάντλησαν κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκαν στη δύσκολη απόφαση της αναδιάρθρωσης και της προς το παρόν αναστολής έκδοσης μελλοντικών αεροπορικών εισιτηρίων.

Πάντως πρώτο μέλημα των εταιρειών υπήρξε η πλήρης εξασφάλιση των δεδουλευμένων και όλων των νόμιμων αποζημιώσεων προς τους εργαζομένους τους και η εξόφληση όλων των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Σημειώνεται ότι στις δύο εταιρείες απασχολούνται 180 άτομα. Οι ιστότοποι των εταιρειών λειτουργούν και θα λειτουργούν κανονικά. Τα εκδοθέντα εισιτήρια και οι κρατήσεις όλων των πελατών συνεχίζουν να είναι σε πλήρη ισχύ.

Να σημειωθεί ότι ο όμιλος Tripsta δημιουργήθηκε το 2005 από τους Philipp Brinkmann, και Kristof Keim, οι οποίοι «έστησαν» την Travelplanet24, που ξεκίνησε να εκδίδει εισιτήρια ακτοπλοϊκών εταιρειών. Τον Απρίλιο του 2015 εξαγοράσθηκε η airtickets και δημιουργήθηκε μία νέα εταιρεία, η οποία βρέθηκε στην πρώτη θέση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μέσα στα πέντε μεγαλύτερα και πιο επιτυχημένα διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία στην Ευρώπη, με συνολικό τζίρο πωλήσεων 500 εκατ. ευρώ.  

Η Aegean

Η Aegean Air Lines (ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.) ανακοίνωσε με αφορμή τα δημοσιεύματα ότι η συνολική έκθεσή της σε επίπεδο ομίλου στις εταιρείες Τravelplanet24 και Αirtickets, εκτιμάται σε ποσό που δεν ξεπερνά τα 400.000 ευρώ.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα