Νομοθετικό «φρένο» στις τραπεζικές προμήθειες

Δημιουργείται ενιαίο εποπτικό όργανο του τραπεζικού συστήματος
Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2006 11:27

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, το υψηλό ποσοστό των επισφαλών δανείων και το υψηλό λειτουργικό κόστος των τραπεζικών ιδρυμάτων ευθύνονται μεταξύ των άλλων για τη μεγάλη ψαλίδα των επιτοκίων και χορηγήσεων στην Ελλάδα, δήλωσε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας, ο οποίος προανήγγειλε και νομοθετικό «φρένο» στις τραπεζικές προμήθειες. Παράλληλα εξέφρασε την πικρία του, για τη «βάναυση στρέβλωση» των δηλώσεων περί ακρίβειας. http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/07/04/1209963.htm

Ειδικότερα σχολιάζοντας τη μεγάλη διαφορά μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να ενταθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών, με το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς σε ξένους τραπεζικούς ομίλους.

Ωστόσο παρατήρησε, ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τη μεγάλη ψαλίδα των επιτοκίων και συγκεκριμένα: «Στην Ελλάδα το ποσοστό δανείων σε καθυστέρηση είναι μεγαλύτερο από άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και το κόστος λειτουργίας των τραπεζών ως ποσοστό των εσόδων τους, παρά την σημαντική βελτίωση των τελευταίων ετών, είναι πολύ υψηλότερο».

Επίσης ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι σε συνεργασία με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου θα καταρτίσουν διάταξη νόμου η οποία θα εκχωρεί στην Τράπεζα της Ελλάδος ένα μέρος των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Ανάπτυξης στον έλεγχο του Τραπεζικού Συστήματος. Με το νέο νόμο, τόνισε ο κ. Γκαργκάνας, «ελπίζω ότι θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε ουσιαστικά στον προσδιορισμό των τραπεζικών προμηθειών ώστε να περιοριστούν οι αυθαιρεσίες ορισμένων τραπεζών» και συμπλήρωσε ότι όπου χρειαστεί, «φυσικά θα επιβάλουμε υψηλά πρόστιμα».

Επίσης σε ό,τι αφορά στην εποπτεία του Τραπεζικού Συστήματος, ο κ. Γκαργκάνας είπε το υπουργείο Οικονομίας θα ανακοινώσει τη δημιουργία ενός νέου Εποπτικού Οργάνου που θα συντονίζει τις τρεις ανεξάρτητες εποπτικές αρχές και ειδικότερα, την Ανεξάρτητη Αρχή Εποπτείας των Ασφαλιστικών Εταιρειών, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη Διεύθυνση Εποπτείας Τραπεζών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Παρεξηγήσεις

Αναφορικά με τις προχθεσινές του επισημάνσεις που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, ο κ. Γκαργκάνας δήλωσε ότι έγινε «βάναυση στρέβλωση των λόγων του» και συμπλήρωσε ότι «ποτέ δεν είπα ότι δεν υπάρχει ακρίβεια στην Ελλάδα. Είπα όμως ότι για τον υψηλό πληθωρισμό και την κερδοσκοπία δεν ευθύνεται η εισαγωγή του ευρώ αλλά το γεγονός ότι οι αγορές δεν λειτουργούν σωστά».

Ακόμα για τη βιομηχανία Λιπασμάτων η οποία αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από αντίστοιχες επιχειρήσεις στη Βραζιλία, ο κ. Γκαργκάνας σχολίασε «Δεν είμαι σαδιστής για να θέλω να βλέπω ανθρώπους να χάνουν τη δουλειά τους. Χρησιμοποίησα ένα παράδειγμα για να εξηγήσω ότι η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί σε τομείς της οικονομίας που προσφέρουν συγκριτικό πλεονέκτημα».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα