Χιλή: Ταχύτατη η οικονομική ανάπτυξη σε πέντε μήνες τον Μάϊο

Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2006 11:55

ΜΕ ΤΟΝ ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, αναπτύχθηκε τον Μάϊο η οικονομία της Χιλής, περιορίζοντας τις ανησυχίες ότι η ανάπτυξη σε αυτήν τη χώρα της Νοτίου Αμερικής, κλονίζεται.

Η οικονομία αναπτύχθηκε 6,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, περισσότερο από το διπλάσιο του 2,8% που αναπτύχθηκε τον Απρίλιο και πλέον του 5,3% που προέβλεπαν 13 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Με την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, πιθανόν οι κεντρικοί τραπεζίτες να προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, δύο φορές περισσότερο φέτος, στο 5,5%, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις δαπάνες των καταναλωτών και τον πληθωρισμό. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 3,9% το δωδεκάμηνο έως τον Ιούνιο, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο του στόχου της Κεντρικής Τράπεζας από 2% έως 4%.

Σήμερα, ο υπουργός Οικονομίας της Χιλής, Αντρές Βελάσκο, είπε ότι η άνοδος της τιμής των καυσίμων ήταν ο κύριος λόγος της αύξησης του πληθωρισμού τον Ιούνιο. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα καύσιμα και τα αγροτικά προϊόντα, διαμορφώθηκε στο 3,1%.

Σύμφωνα με τον Αλμπέρτο Ράμος, οικονομικό αναλυτή της Goldman, Sachs & Co., η οικονομία της Χιλής θα αναπτυχθεί κατά πάσα πιθανότητα με ρυθμό 5,5% έως 6% το δεύτερο εξάμηνο του 2006, αποτέλεσμα της εσωτερικής ζήτησης και της αύξησης των επενδύσεων.

Οι επενδύσεις προβλέπεται να υπερβούν το 30% του ΑΕΠ φέτος, επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με τον Βελάσκο.

Ο χαλκός για παράδοση Σεπτεμβρίου, σημείωσε άνοδο 4,90 σεντς, ποσοστό 1,5% φθάνοντας στα 3,4040 δολ. η λίμπρα στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Οι τιμές του μετάλλου άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 4,04 δολ. η λίμπρα στις 11 Μαΐου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα