Iσλανδία: Στο 13% αύξησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα

Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2006 12:31

ΣΤΗΝ αύξηση κατά τρία τέταρτα της μονάδας, στο 13%, περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, αύξησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Ισλανδίας, προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος επιταχύνθηκε περισσότερο από τρεις φορές του στόχου της.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ισλανδίας ανακοίνωσε την αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση στο Web site της. Εξι από τους επτά οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά το ήμισυ μιας ποσοστιαίας μονάδας, ενώ μόνο τρεις προέβλεψαν ότι αυτά θα αυξηθούν κατά τρία τέταρτα της μονάδας.

Ο πληθωρισμός στην οικονομία της Ισλανδίας ύψους 13 δισ. δολ., επιταχύνθηκε κάθε ένα μήνα τους τέσσερις τελευταίους μήνες, ωθώντας το νόμισμα της χώρας, την κορώνα, 23% χαμηλότερα έναντι του ευρώ φέτος.

Η σημερινή αύξηση των επιτοκίων είναι η 14 η συνεχόμενη από τον Μάϊο του 2004, μετά την αύξησή τους κατά τρία τέταρτα της μονάδες στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της τράπεζας. Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 8% τον περασμένο μήνα και με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάρτιο του 2002 και υπερέβη τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας Sedlabanki για πληθωρισμό 2,5% από τον Απρίλιο του 2004.

Στις 20 Ιουνίου η κυβέρνηση της Ισλανδίας, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη στο 4,6% φέτος και κατά 0,9% το επόμενο έτος. Το έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί στο 15,9% φέτος από 16,5% το 2005, σύμφωνα με την ίδια και θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 7,8% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και στο 3,7% το 2008.

Πέρυσι το ΑΕΠ αυξήθηκε 5,6% μετά την άνοδό του κατά 8,2% το 2004, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα