Διαψεύδεται το δημοσίευμα για τα φυτοφάρμακα

Απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο δημοσίευμα των «Νέων»
Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2006 16:17

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διέψευσε όσα αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» υπό τον τίτλο «Καταναλωτές στο έλεος φυτοφαρμάκων».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σύστημα «ελέγχου και προειδοποίησης» των γεωργικών προϊόντων καταρρέει, ενώ με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, παραγωγοί και καταναλωτές βρίσκονται στο έλεος της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων.

Επίπρόσθετα, σύμφωνα με «Τα ΝΕΑ», έχουν εγκαταλειφθεί συγκεκριμένες πολιτικές και συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργα που είχαν εγκριθεί και εκτελούνταν μέχρι την άνοιξη του 2004, μένοντας από πιστώσεις, προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό.

Στο δημοσίευμα επίσης γίνεται λόγος για απώλεια κονδυλίων και κίνδυνο να τεθούν σε καραντίνα οι εξαγωγές ελληνικών γεωργικών προϊόντων.

Η απάντηση του υπουργείου

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, «δεν αντιστοιχούν με την πραγματικότητα τα αναφερόμενα είτε στους ανεπαρκείς ελέγχους επί των φυτοπροστατευτικων προϊόντων, είτε στην έλλειψη σωστών προδιαγραφών των εξαγόμενων ελληνικών προϊόντων, είτε στην έλλειψη υποδομών και απένταξη αναγκαίων έργων σε θέματα φυτοπροστασίας και δημιουργίας - λειτουργίας Αυτόματων Τηλεμετρικών Σταθμών».

Συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζεται, τα αναφερόμενα στο εν λόγω δημοσίευμα ότι «ελληνικά φρούτα και λαχανικά (όπως σταφύλια και πιπεριές) περιλαμβάνονται σε αυτά που είναι περισσότερο επιβαρημένα με φυτοφάρμακα», δεν είναι αληθή. Όπως προκύπτει από στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας, διασταυρωμένα και δημοσιευμένα από τον F.V.O. (Food and Veterinary Office), στην χώρα μας -σημειώνει το υπουργείο- γίνονται περισσότεροι από 2.200 δειγματοληπτικοί έλεγχοι κατά έτος, ενταγμένοι σε δύο Προγράμματα (ένα Κοινοτικό και ένα Εθνικό) και από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι η ποιότητα και ασφάλεια των ελληνικών προϊόντων είναι εγγυημένη, καθόσον σε ελάχιστα δείγματα διαπιστώθηκαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων που ξεπερνούν τα καθορισμένα Ανώτατα Επιτρεπτά Όρια Υπολειμμάτων (2001:3,6%, 2002:1,9%, 2003:2,3%, 2004:3,1% - ποσοστά που είναι μικρότερα του μέσου όρου της Ε.Ε., ο οποίος είναι μεγαλύτερος του 4%).

Επίσης σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, «το αναγραφόμενο περιστατικό ότι "τριάντα φορές σήμανε συναγερμός (Rapid Alert System) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επικίνδυνα ελληνικά προϊόντα που εντοπίστηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες" εξετάζεται ως ανακριβές, καθόσον για ελληνικά προϊόντα συναγερμός-προειδοποίηση υπήρξε μόνο τρεις φορές το 2005 και μία μέχρι τώρα το 2006. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις μετά την εκτίμηση του κινδύνου τα προϊόντα αξιολογήθηκαν ως μη επικίνδυνα για τον καταναλωτή».

Για τα αναγραφόμενα ότι «σταφύλια και πιπεριές με τα φυτοφάρμακο methamidophos επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα», το υπουργείο επισημαίνει πως σκευάσματα με δραστική ουσία methamidophos δεν έχουν έγκριση στην χώρα μας για σταφύλια και πιπεριές. Το αναφερόμενο είναι μία από τις τέσσερις ανωτέρω περιπτώσεις και, όπως σημειώνεται, έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την επιβολή κυρώσεων.

Σε ό,τι αφορά το Σύστημα Γεωργικών Προειδοποιήσεων, το υπουργείο επισημαίνει ότι σκοπός του είναι η έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση των παραγωγών και σε καμμία περίπτωση δεν έχει αντικείμενο τον έλεγχο υπολειμμάτων των γεωργικών φαρμάκων στα παραγόμενα προϊόντα, δεν έχει ατονήσει η λειτουργία του, όπως αναληθώς αναφέρεται, ενώ -όπως σημειώνεται- λειτουργεί ικανοποιητικά εκτός από την περίπτωση του Π.Κ.Π.Φ. και Π.Ε. Θεσσαλονίκης που διέκοψε πρόσκαιρα τις γεωργικές προειδοποιήσεις μόνο για τις εντομολογικές προσβολές σε ορισμένες δενδρώδεις καλλιέργειες, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας καταγραφής παρατηρήσεων υπαίθρου που αφορούν την βιολογική και πληθυσμιακή εξέλιξη εντόμων.

Όπως υπογραμμίζει το υπουργείο, τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα που εξάγονται, τηρούν όλες τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις που θέτει το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στον τομέα της πιστοποίησης η χώρα μας εφαρμόζει τα πρότυπα Agro 2.1 και Agro 2.2, τα οποία είναι ιδιαίτερα αυστηρά στον τομέα των υπολειμμάτων των φυτοφαρμάκων και της προστασίας του καταναλωτή.

Σημειώνεται, επίσης, ότι επειδή οι αλυσίδες των πολυκαταστημάτων του εξωτερικού θέτουν τους δικούς τους όρους, πέρα και πάνω από τη νομοθεσία της Ε.Ε. και επειδή από την άλλη μεριά τα ευρωπαϊκά πρότυπα πιστοποίησης είναι και πολλά και ιδιωτικά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει αναλάβει την πρωτοβουλία προώθησης στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της ιδέας της καθιέρωσης ενός κοινοτικού προτύπου πιστοποίησης, το οποίο θα είναι ενιαίο για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Τέλος, σε σχέση με την αναφερόμενη στο δημοσίευμα ως απένταξη έργων κατά την 7η επιτροπή Παρακολούθησης του Ε.Π. τον Ιούλιο του 2005, το υπουργείο διευκρινίζει ότι αποφασίστηκε η διατήρηση μόνο του έργου που αφορά στην εύρεση εναλλακτικών μεθόδων για την αντικατάσταση του βρωμιούχου μεθυλίου. Όπως αναφέρει, το υπόλοιπο των πιστώσεων του Μέτρου, μεταφέρθηκε στο Μέτρο 4.4, όπου εντάχθηκαν οι απολύτως αναγκαίες σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής νέες δράσεις των κτηνιατρικών και λοιπών εργαστηρίων που ήταν άμεσης ανάγκης δημόσιας υγείας (συλλογή στοιχείων φυτοπαθολογικών επιδημικών εξάρσεων και καιρικών φαινομένων).

Ειδικά σε ό,τι αφορά στην ενέργεια στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα, το υπουργείο τονίζει πως αυτή όχι μόνο δεν καταργήθηκε, αλλά αντίθετα για πιο αποτελεσματικότερη υλοποίηση μεταφέρθηκε σε δράσεις που υλοποιεί το ΕΘΙΑΓΕ σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα