Τραμπ: Οπισθοχώρηση στο θέμα των περιορισμών σε κινεζικές επενδύσεις;

Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018 06:48
UPD:07:12

Σήμα ότι η Ουάσιγκτον πιθανόν να αξιοποιήσει το υφιστάμενο πλαίσιο ελέγχου των ξένων επενδύσεων έστειλε αργά το βράδυ της Τρίτης ο Ντόναλντ Τραμπ. Αν τελικά ακολουθηθεί η γραμμή αυτή, θα συνιστά μία σημαντική οπισθοχώρηση του Λευκού Οίκου σε σχέση με την αρχική πρόθεση να επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων, η οποία ελέγχει εξαγορές και άλλες επενδύσεις, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, έχει τη δυνατότητα να βάλει φρένο στην κινεζική επέλαση σε αμερικανική έδαφος. 

Ο ίδιος απέφυγε να ξεκαθαρίσει εάν αυτό σημαίνει πως τελικά η αμερικανική πλευρά θα μείνει στο υπάρχον πλαίσιο και δεν θα ανακοινώσει νέους περιορισμούς την Παρασκευή, όπως είχε προαναγγείλει. Αν όντως εγκαταλειφθεί η ιδέα των πρόσθετων περιορισμών θα είναι μία μεγάλη «ήττα» για τα γεράκια της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου, που ζητούσαν σκληρά μέτρα, ώστε να κοπούν τα φτερά του Πεκίνου και του σχεδίου του «Made in China 2025». 

«Είμαστε μία πολύ έξυπνη χώρα. Έχουμε τους καλύτερους ανθρώπους στη Σίλικον Βάλεϊ. Πρέπει να τους προστατεύσουμε και θα το κάνουμε» είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας: «Και αυτό κάνουμε ήδη και είναι κάτι που μπορεί να γίνει μέσω της Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων». 

Πάντως τόσο ο Πίτερ Ναβάρο, σύμβουλος του Τραμπ για εμπορικά θέματα, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, φαίνεται να είναι υπέρ της ανέγερσης νέου «τείχους» απέναντι στις κινεζικές επενδύσεις, εκτιμώντας ότι το υφιστάμενο δεν αρκεί. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times, ΝΥ Times 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα