Philip Morris: Δεν θα καταβάλει αποζημίωση 145 δισ. δολ.

Οπως αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα
Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2006 07:51

Η Philip Morris USA και οι άλλες καπνοβιομηχανίες δεν θα καταβάλλουν 145 δισ. δολ. στους καπνιστές της Φλόριντα, όπως αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας, θέτοντας έτσι τέλος στον κίνδυνο να οδηγηθούν σε χρεοκοπία εάν τις κατέβαλαν.

Το Δικαστήριο απέρριψε τη καταβολή αποζημίωσης ρεκόρ των 145 δισ. δολ. που είχε αποφασίσει το δικαστήριο του Μαϊάμι τον Ιούλιο του 2000 κατά της Philip Morris, σκέλους της Altria Group Inc., της R.J. Reynolds Tobacco Co. και άλλων καπνοβιομηχανιών. Η ποινή αυτή είχε κριθεί τον Μάϊο «υπερβολικά μεγάλη». Το ανώτατο δικαστήριο της Φλόριντα, επιβεβαίωσε σήμερα εκείνη την απόφαση.

Οι μετοχές της Altria και της Reynolds American Inc., που έχει στην κυριότητά της την R.J. Reynolds Tobacco, αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ μετά τη δικαστική απόφαση, η οποία καταργεί πλέον τον μεγαλύτερο οικονομικό κίνδυνο του κλάδου των καπνοβιομηχανικών από μηνύσεις για ασθένειες και θανάτους που προκλήθηκαν από το κάπνισμα.

Οι μετοχές της Altria σημείωσαν άνοδο 4,43 δολ., ποσοστό 6%, φθάνοντας στα 77,76 δολ. η μία στη Ν. Υόρκη, ενώ της Reynolds American κέρδισαν 4,59 δολ., ποσοστό 4%, φθάνοντας στα 118,95 δολ. η μία. Ανοδο 41 σεντς, ποσοστό 1,4%, σημείωσαν οι μετοχές της Loews Corp., φθάνοντας στα 36,01 δολ. η μία.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Φλόριντα, ακολουθεί την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ιλινόϊς στις 15 Δεκεμβρίου, το οποίο έκρινε ότι η Philip Morris δεν χρειάζεται να καταβάλει 10,1 δισ. δολ. σε καπνιστές που κάπνιζαν τα τσιγάρα τύπου light της εταιρείας στην πολιτεία. Η απόφαση αυτή απέτρεψε παρόμοιες μηνύσεις κατά άλλων καπνοβιομηχανιών στο Ιλινόϊς.

Η μήνυση κατετέθη στη Φλόριντα το 1994 για λογαριασμό περίπου 700.000 καπνιστών στην πολιτεία, συμπεριλαμβανομένου και του Χάουαρντ Ενγκλ, παιδιάτρου με εμφύσημα που εκπροσώπησε τους ενάγοντες.

Η απόφαση για την καταβολή αποζημίωσης 145 δισ. δολ., ελήφθη στο δεύτερο μέρος της δίκης των τριών σταδίων.

Εκτός από τη Philip Morris, τη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία στον κόσμο και την R.J Reynolds κατηγορήθηκαν και οι καπνοβιομηχανίες Brown & Williamson Tobacco Co. η Lorillard Tobacco Co. της Loews Corp. και η Liggett Group Inc. της Vector Group Ltd. Τον Ιούλιο του 2004, η R.J. Reynolds εξαγόρασε τις δραστηριότητες της Brown & Williamson στις ΗΠΑ.

Στις 20 Απριλίου στην έκθεση για τα κέρδη της το πρώτο τρίμηνο του 2006 η Altria είπε ότι τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στα 3,48 δισ. δολ. ή 1,65 δολ. ανά μετοχή από 2,6 δισ. δολ. ή 1,25 δολ. ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Τα έσοδά της σημείωσαν αύξηση 3,1%, φθάνοντας στα 24,4 δισ. δολ., σύμφωνα με την Altria.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα