Στα 80 δολάρια το βαρέλι έως το 2008 το πετρέλαιο

Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2006 11:15

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΑ μηνύματα για την αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών πετρελαίου διατυπώθηκαν από παράγοντες της πετρελαϊκής αγοράς, στη χθεσινή ημερίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, με θέμα «Πετρέλαιο και οικονομία: διεθνείς εξελίξεις και οι επιπτώσεις τους στην ελληνική αγορά».

Ειδικότερα, ο Dr. Leo Drollas, από το Centre of Global Energy Studies του Λονδίνου, αφού εκτίμησε ότι το 2008 η τιμή του βαρελιού θα φτάσει τα 80 δολάρια, εξέφρασε την άποψη ότι οι τιμές πετρελαίου θα αρχίσουν να μειώνονται, μόνο όταν μειωθούν και οι ρυθμοί αύξησης της ζήτησης, όταν αρχίσει να αυξάνεται και πάλι η προσφορά πετρελαίου από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ, όταν ανέβει το πλεόνασμα παραγωγικής δυνατότητας του καρτέλ, αλλά και με την προϋπόθεση ότι θα αποκατασταθούν τα γεωπολιτικά προβλήματα σε χώρες όπως το Ιράκ, το Ιράν και η Νιγηρία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, σε μήνυμά του, υπογράμμισε ότι έχουν ενταθεί οι έλεγχοι στην αγορά υγρών καυσίμων και θα ενταθούν περαιτέρω στο μέλλον, ενώ ενδεικτικά ανέφερε ότι, το 2005, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, ως συνολική αξία, αυξήθηκαν κατά 85% σε σχέση με το 2004.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα