Ελλάκτωρ: Η πρόταση του δ.σ. για την επόμενη ημέρα

Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 12:08
UPD:12:10

Της υλοποίησης ενός στρατηγικού σχεδίου αναδιοργάνωσης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εγγυάται η διοίκηση της Ελλάκτωρ, αντιλαμβανόμενη τις τρέχουσες προκλήσεις, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Βασικοί στόχοι του μετασχηματισμού, μέσα από ένα πρόγραμμα ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που έχει ξεκινήσει από το 2017, είναι σύμφωνα με το δ.σ. της εταιρείας:

  • η υιοθέτηση νέας ευέλικτης οργανωτικής δομής
  • η ενίσχυση εταιρικής διακυβέρνησης
  • η υιοθέτηση τεχνοκρατικού μοντέλου διοίκησης
  • η αξιοποίηση συνεργειών
  • η δημιουργία υπεραξίας για τους μετόχους και τους ανθρώπους της

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, κατά το δ.σ. της εταιρείας, θα συμβάλλουν ώστε η Ελλάκτωρ να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στον εγχώριο και διεθνή κατασκευαστικό χάρτη.

 

Το πλάνο διοικητικής, λειτουργικής και χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης

  • Η Ελλάκτωρ σχεδίασε, σε συνεργασία με εξειδικευμένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους, ένα πλάνο χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης, με στόχο:

(α) μείωση του δανεισμού του Ομίλου της τάξεως των 390 εκατ. ευρώ

(β) την επαναφορά της μερισματικής απόδοσης

(γ) την ενίσχυση της ρευστότητας του Ομίλου κατά 200 εκ. ευρώ από την αποεπένδυση μη αποδοτικών / περιφερειακών δραστηριοτήτων και την επένδυση των αντληθέντων κεφαλαίων σε έργα προστιθέμενης αξίας (συγκεκριμένα στις παραχωρήσεις).

Αυτές οι πρωτοβουλίες εκτιμάται πως θα μειώσουν το βάρος εξυπηρέτησης δανεισμού, ώστε να επιστρέψει η Ελλάκτωρ στην απόδοση μερισμάτων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

  • Συρρίκνωση διοικητικών εξόδων με τελικό στόχο τη μείωση τους κατά 27% έως το 2019 (ανεξάρτητη μελέτη PWC)

 

Το πλάνο της νέας εταιρικής διακυβέρνησης

  • Ανανέωση της δομής του διοικητικού συμβουλίου και εισαγωγή νέων ανεξάρτητων μελών
  • Τριετές πλάνο βελτίωσης και αποτελεσματικής αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού σε πλήρη εξέλιξη
  • Συνεργασία με τη διεθνή εταιρεία συμβούλων στρατηγικής Roland Berger με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη δημιουργία αξίας τόσο για τους μετόχους, όσο και για τους πελάτες της.
  • Ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού σε κρίσιμους τομείς παρέμβασης. Από τις αρχές του 2018 έχουν προσληφθεί υψηλόβαθμα στελέχη στους κλάδους (Διοικητικής Αναδιάρθρωσης, HR, IT, Controlling & σύντομα αναμένεται να καλυφθεί η θέση  του Group CFO)
  • Περαιτέρω ενίσχυση του μοντέλου λειτουργίας ακεραιότητας και επιχειρηματικής δεοντολογίας
  • Αναδιοργάνωση και βελτίωση εσωτερικών συστημάτων και διαδικασιών (risk management, διαχείριση συμβάσεων, υποδομές ΙΤ, πολιτικές και διαδικασίες HR)

Κατά το δ.σ. της Ελλάκτωρ, η πρόταση των αδερφών Καλλιτσάντση –το ποσοστό των οποίων στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείαςαυξήθηκε σε 15,58% από 11,8% κατόπιν των τελευταίων συναλλαγών που εκτελέστηκαν μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών- «στέλνει λάθος μηνύματα, στερείται στρατηγικής στόχευσης και καθιστά το μέλλον αβέβαιο», όπως σημειώνει στην ανακοίνωση της η εταιρεία.

Επισημαίνει, δε, ότι «η πρόταση Καλλιτσάντση δεν εστιάζει στους τομείς εκείνους στους οποίους η Ελλάκτωρ έχει ασύγκριτο στρατηγικό πλεονέκτημα, αλλά στον τεμαχισμό του Ομίλου. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που υπονομεύει τη μακροπρόθεσμη παραγωγή αξίας για την Ελλάκτωρ, τους πελάτες, τους μετόχους και τους εργαζομένους της, όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε».

Απαραίτητη προϋπόθεση στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης, όπως επισημαίνει το δ.σ. της Ελλάκτωρ, είναι η συνεργασία και η συμμετοχή των εργαζομένων. Το δ.σ. εκφράζει την απορία «πώς αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί όταν στους τομείς ευθύνης τους απασχολούνται σήμερα 105 εργαζόμενοι ενώ στους υπόλοιπους τομείς 8.200. Πώς λοιπόν θα μπορούσαν να διασφαλίσουν με ομαλό τρόπο τη ριζική αναδιάρθρωση που με τόσο “κενό λόγο” ευαγγελίζονται; Στέλνει παντελώς λάθος μηνύματα σε όλες τις κατευθύνσεις, εντός και εκτός Ελλάδος, καθιστώντας το μέλλον του Ομίλου αβέβαιο».

Σε ό,τι αφορά τον «οδικό χάρτη», όπως αναφέρει –μεταξύ άλλων- το δ.σ. της εταιρείας, «η δύσκολη απόφαση της αποεπένδυσης από κεφαλαιοβόρες δραστηριότητες δημιουργεί τις προϋποθέσεις διατήρησης και μεγέθυνσης του Ομίλου».

Η εστίαση στους τρεις βασικούς άξονες δραστηριοποίησης της Ελλάκτωρ (Κατασκευές, Παραχωρήσεις, Περιβάλλον) εκτιμάται πως δημιουργεί αυξημένες λειτουργικές και χρηματο-οικονομικές συνέργειες. Το νέο μοντέλο στη βάση μιας Στρατηγικής και Λειτουργικής Εταιρείας Συμμετοχών ενισχύει σύμφωνα με το δ.σ. της Ελλάκτωρ σημαντικά την αξιοποίηση αυτών των συνεργειών παράγοντας υψηλή προστιθέμενη αξία για τους μετόχους, τους πελάτες και τους εργαζομένους του Ομίλου, αλλά και για την ελληνική οικονομία ευρύτερα.

Παράλληλα, κατά το δ.σ., απαραίτητο και συμπληρωματικό βήμα συνιστά η λειτουργική και οργανωτική αναδιάρθρωση με στόχο τη  μετατροπή της Ελλάκτωρ από μια χρηματοοικονομική εταιρεία συμμετοχών (financial holding company) σε μία Στρατηγική και Λειτουργική Εταιρία Συμμετοχών (strategic & operational holding company).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα