Εκροές- ρεκόρ από τις μετοχές πυροδοτεί ο εμπορικός πόλεμος

Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 06:18
UPD:06:24
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Αντιμέτωπα με τη μεγαλύτερη «αιμορραγία» όλων των εποχών ήρθαν το τελευταίο διάστημα τα αμοιβαία κεφάλαια, που συνδέονται με τις διεθνείς μετοχές, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι ο εμπορικός πόλεμος, που κήρυξαν οι ΗΠΑ απέναντι σε Κίνα, Ε.Ε. και άλλες μεγάλες οικονομίες θα έχει ως θύμα συνολικά την παγκόσμια οικονομία. 

Τα παγκόσμια μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια βίωσαν εκροές- ρεκόρ της τάξης των 8,1 δισ. δολαρίων, την εβδομάδα που έληξε την Τετάρτη, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας δεδομένων EPFR, με τις εμπορικές διαμάχες και το επακόλουθο ράλι του δολαρίου να προκαλούν έντονες αναταράξεις ειδικά στις αγορές της Ασίας. Τα αμοιβαία κεφάλαια αναδυόμενων αγορών ήρθαν αντιμέτωπα με εκροές ύψους 6 δισ. δολαρίων την ίδια εβδομάδα- που αποτελούν επίσης αρνητικό ρεκόρ. Μόνα κερδισμένα τα κεφάλαια αμερικανικών μετοχών, που προσέλκυσαν εισροές 5,1 δισ. δολαρίων. 

Όπως σχολιάζουν αναλυτές οι αγορές δεν περίμεναν να περάσουν τόσο σύντομα τα λεκτικά πυρά σε πράξεις. Η ταχύτητα με την οποία κλιμακώνουν οι ΗΠΑ την αντιπαράθεση επιβάλλοντας δασμούς στις εισαγωγές των κορυφαίων εμπορικών εταίρων τους, αλλά και τα αντίποινα, που εκείνοι σπεύδουν να θέσουν σε εφαρμογή, έχουν τρομάξει τους επενδυτές.  Όλοι περιμένουν τώρα να δουν πόσο ισχυρός θα είναι ο αντίκτυπος στο παγκόσμιο εμπόριο, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν ο βασικός κινητήριος μοχλός της παγκόσμιας ανάπτυξης. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα