Για ιστορική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους κάνει λόγο ο ξένος Τύπος, δίνοντας έμφαση στο τέλος της εποχής των μνημονίων, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και επισημαίνοντας ότι η νέα εποχή θα χαρακτηρίζεται από αυστηρή εποπτεία, δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και προκλήσεις. Σημειώνει δε ότι ο συμβιβασμός ήρθε ύστερα από σκληρές απαιτήσεις του Βερολίνου, αλλά και εν μέσω επιφυλάξεων από το ΔΝΤ.
«Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης κατέληξαν στην πολυαναμενόμενη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μεταθέτοντας την ημερομηνία αποπληρωμής για δάνεια ύψους σχεδόν 100 δισ. ευρώ, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να εξέλθει από την εποχή των προγραμμάτων διάσωσης» αναφέρουν οι Financial Times, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις αποδείχθηκαν δύσκολες. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην στάση του Βερολίνου. «Οι ελπίδες για γρήγορη συμφωνία εξανεμίστηκαν, όταν ο υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς έθεσε σκληρούς όρους για να δεχθεί σημαντική επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων» παρατηρεί η βρετανική εφερημερίδα, προσθέτοντας ότι η σκληρή γερμανική στάση αντανακλά τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ στο εσωτερικό της χώρας. Σημειώνεται τέλος ότι η οριστική συμφωνία αφήνει εκτός τα σχέδια για σύνδεση της αποπληρωμής των δανείων με τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.
Για συμφωνία- ορόσημο, που ήρθε ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις, κάνει λόγο το Bloomberg. Το ειδησεογραφικό δίκτυο σχολιάζει πως παρόλο, που οι επενδυτές θα καλωσορίσουν τις σαφείς δεσμεύσεις για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, μπορεί να προβληματιστούν από το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν ενεργοποίησε το δικό του πρόγραμμα για την Ελλάδα. Και τούτο γιατί η απόφαση αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι το Ταμείο, αν και θεωρεί μεσοπρόθεσμα βιώσιμο το ελληνικό χρέος, μετά τα μέτρα που αποφασίστηκαν, εξακολουθεί να έχει κάποιες επιφυλάξεις για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.
Το ΔΝΤ καλωσορίζει τη συμφωνία, αλλά διατηρεί τις επιφυλάξεις του, σχολιάζει και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Περιγράφοντας τη συμφωνία για την επιμήκυνση των δανείων, την εκταμίευση 15 δισ. ευρώ, που ανεβάσει το μαξιλάρι ασφαλείας στα 24,1 δισ. ευρώ και θα καλύψεις τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για περίπου 22 μήνες, το πρακτορείο σημειώνει πως με τον τρόπο αυτό το πρόγραμμα διάσωσης, το τρίτο από το 2010, φτάνει στο τέλος του τον Αύγουστο. Σπεύδει, ωστόσο, να επισημάνει ότι το ΔΝΤ διατηρεί επιφυλάξεις για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές.
Το Associated Press από την πλευρά του σημειώνει πως δόθηκε απροσδόκητα σκληρή μάχη για μία συμφωνία, που φαινόταν τις τελευταίες ημέρες ότι θα έρθει γρήγορα. Υπενθυμίζει δε ότι η Ελλάδα έλαβε περί τα 275 δισ. ευρώ από τους διεθνείς πιστωτές τα τελευταία οχτώ χρόνια, σημειώνει ότι η χώρα βρέθηκε δύο φορές επικίνδυνα κοντά να βγει εκτός ευρωζώνης, ενώ αναφέρεται στη μεγάλη συρρίκνωση της οικονομίας και τις σκληρές θυσίες, που χρειάστηκε να γίνουν.
Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι η συμφωνία θα «επιτρέψει στην Αθήνα να βγει, όπως προβλεπόταν, από την εποπτεία των πιστωτών της, της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), την 20ή Αυγούστου και να αρχίσει να χρηματοδοτείται μόνη από τις αγορές, έπειτα από πολλά χρόνια βαθιάς ύφεσης και τρία προγράμματα στήριξης».
«Η Ευρωζώνη έκλεισε μια συμφωνία για να βγει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση» είναι ο τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Guardian, η οποία αναφέρει πως «οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών οριστικοποίησαν το σχέδιο για να ανακτήσει η χώρα πρόσβαση στις αγορές τον Αύγουστο, μετά το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης».
Για ιστορική στιγμή, με την οποία κλείνει η οχταετής περίοδο των μνημονίων κάνει λόγο το αμερικανικό δίκτυο CNBC. «Η Ελλάδα που βρισκόταν σε προγράμματα στήριξης από το 2010, ετοιμάζεται τώρα να εξέλθει με επιτυχία από το μνημόνιο τον Αύγουστο» αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ επισημαίνει και αυτό την απουσία του ΔΝΤ σε επίπεδο χρηματοδότησης, εξαιτίας των αμφιβολιών για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του χρέους.
Τα πρώτα σχόλια των γερμανικών ΜΜΕ
«Η επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας τερματίζεται ύστερα από οκτώ χρόνια» γράφει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) προσθέτοντας: «Η υπερχρεωμένη χώρα παίρνει και πάλι φρέσκα δισεκατομμύρια σε δάνεια και ελάφρυνση του χρέους και μπορεί έτσι από τον Αύγουστο να σταθεί οικονομικά και πάλι στα πόδια της… Οι συμμετέχοντες γιόρτασαν αυτή την τελευταία μεγάλη προσπάθεια ως ιστορική επιτυχία».
«Η χώρα που έπληξε η κρίση ξαναστέκεται μετά την απόφαση των ευρω-εταίρων στα πόδια της. Η ανακούφιση είναι μεγάλη» σχολιάζει από την πλευρά της η Handelsblatt.
Το Spiegel παρατηρεί ότι «η επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας τερματίζεται ύστερα από οκτώ χρόνια» με την Αθήνα «να παίρνει άλλα 15 δισεκατομμύρια ευρώ - και δέκα χρόνια περισσότερο χρόνο για ν΄ αποπληρώσει τα χρέη της».
«Οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ συμφώνησαν σχετικά με τους όρους για τη λήξη του ελληνικού προγράμματος βοήθειας. Η κυβέρνηση στην Αθήνα παίρνει και πάλι πολλά χρήματα και πρέπει να εξοφλήσει τα δάνεια αργότερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί» σημειώνει η FAZ.
«Η διάσωση της Ελλάδας τερματίζεται ύστερα από οκτώ χρόνια. Η χώρα θα λάβει ακόμα μερικά δισεκατομμύρια και ελάφρυνση του χρέους, όπως συμφώνησαν οι χώρες του ευρώ» γράφει η Die Zeit, προσθέτοντας πως από τον Αύγουστο η χώρα θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί και πάλι μέσω της κεφαλαιαγοράς.
«Η Ελλάδα στέκεται και πάλι στα πόδια της» μεταδίδει η Deutsche Welle.
naftemporiki.gr