Το πλαίσιο της εποπτείας μετά την 20η Αυγούστου

Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018 10:48
UPD:10:49
SOOC/Menelaos Myrillas

Δεσμεύσεις, χρονοδιαγράμματα και ποινές αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα φαίνεται να προβλέπει το σχέδιο της μετα-προγραμματικής ενισχυμένης εποπτείας, που εστιάζει στη συνέχιση μεταρρυθμίσεων με χρονικό ορίζοντα το 2022.

Στο κείμενο το οποίο θα κατατεθεί προς έγκριση στο αυριανό Eurogroup, και δημοσιεύει σήμερα η «Καθημερινή», αναφέρεται πως «οι μεταρρυθμίσεις θα παρακολουθούνται σε τριμηνιαία βάση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τον ΕΜΣ». Στην πραγματικότητα, οι θεσμοί θα συνεχίσουν να ελέγχουν ενδελεχώς την πορεία της ελληνικής οικονομίας στέλνοντας αντίστοιχα μηνύματα που θα κρίνουν τις επιδόσεις της χώρας στις αγορές.

Η διαδικασία θα συνδέεται ευθέως και με τη σταδιακή ελάφρυνση του χρέους, καθώς η «η θετική έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας θα αποτελεί τη βάση για το Eurogroup και το εκτελεστικό συμβούλιο του EFSF, ώστε να προχωρά στην εφαρμογή των μέτρων για το χρέος που βασίζονται σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις». Μάλιστα, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα αφορούν μόνο την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMP-ANFA) και την κατάργηση της προβλεπόμενης αύξησης επιτοκίου του δανείου του EFSF.

Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες η Ελλάδα δεσμεύεται να μην κάνει πίσω αφορούν τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την κοινωνική πρόνοια, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις αγορές εργασίας και προϊόντων, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη δημόσια διοίκηση.

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα