Γερμανία: Έως 15 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από τα αδιάθετα μετά το πρόγραμμα

Δεν είναι αναγκαία η χρηματοδότηση του ΔΝΤ
Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018 13:08
UPD:14:41
EPA/STEPHANIE PILICK

Δύο μόλις 24ωρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων κορυφώνονται, με στόχο ένα αξιόπιστο σχέδιο για την μεταμνημονιακή εποχή. Στο μέτωπο της ελάφρυνσης χρέους ο γαλλικός μηχανισμός φαίνεται να έχει φύγει από το τραπέζι και μένει να φανεί σε ποιο βαθμό η Γερμανία θα δεχθεί υποχωρήσεις. 

Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι το Βερολίνο δεν θεωρεί πια τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε επίπεδο χρηματοδότησης αναγκαία.  «Δεν θεωρούμε την καταβολή των 1,6 δισ. ευρώ υποχρεωτική» σημείωσε χαρακτηριστικά.  

O ίδιος αποκάλυψε, υπό καθεστώς ανωνυμίας, ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα λάβει κεφάλαια έως και 15 δισ. ευρώ για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, μετά τη λήξη  του προγράμματος, ώστε να μην είναι αναγκαία η έξοδος στις αγορές για δανεισμό. Σημείωσε δε πως τα όποια πρόσθετα μέτρα για τη χώρα θα πρέπει να λάβουν το πράσινο φως από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Κάτω Βουλής. 

Τα κεφάλαια αυτά θα διατεθούν για το λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας», το ύψους του οποίου θα ανέλθει συνολικά κοντά στα 18 με 20 δισ. ευρώ, μαζί με τα χρήματα, που βάζει στην άκρη η ελληνική κυβέρνηση. 

Η Κομισιόν θεωρεί πάντως ότι σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η συμφωνία του ΔΝΤ στα μέτρα του χρέους, ακόμη και εάν το Ταμείο περιοριστεί, όπως όλα δείχνουν, σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Υπενθυμίζει δε ότι είχε καθοριστική συμβολή έως τώρα στη διαμόρφωση του προγράμματος. 

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, διαμηνύει επίσης ότι η όποια συμφωνία για την επόμενη ημέρα δεν θα πρέπει να είναι ένα κεκαλυμμένο νέο πρόγραμμα. Όπως επισημαίνει θα ήταν «αναξιοπρεπές» να επιβληθεί στην Αθήνα ένας «σχολαστικός και παρεμβατικός» μηχανισμός επαλήθευσης των δεσμεύσεών της μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος.

Την ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους υπογραμμίζει από την πλευρά του και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχέλ Γκουρία. Σημείωσε δε πως η ελάφρυνση αυτή θα έπρεπε να έχει έρθει πολύ νωρίτερα. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα