Στο «κόκκινο» η Wall - Απώλειες άνω των 300 μονάδων για τον Dow Jones

Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018 16:54
UPD:16:59
REUTERS/LUCAS JACKSON

Διευρυμένες απώλειες καταγράφουν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, μετά τις νέες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών στα κινεζικά προϊόντα.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 1,22% -ή 304 μονάδες- σε 24.685 μονάδες, χάνοντας μάλιστα, όλα τα κέρδη του 2018.

Την ίδια ώρα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει μείωση κατά 0,71% στις 7.692 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινείται πτωτικά κατά 0,70% στις 2.754 μονάδες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τις αρμόδιες εμπορικές αρχές να προσδιορίσουν κινεζικά προϊόντα, αξίας 200 δισ. δολαρίων, προκειμένου να τους επιβληθούν επιπλέον δασμοί, ύψους 10%. «Εάν η Κίνα αρνηθεί να αλλάξει τις πρακτικές της, εμείς θα συνεχίσουμε να εισαγάγουμε και νέους δασμούς» προειδοποίησε.

Σε μια πρώτη αντίδραση, το Πεκίνο κατήγγειλε τις νέες απειλές της Ουάσιγκτον και υποστήριξε πως υπνομεύουν την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. «Οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο, ο οποίος παραβιάζει τους κανόνες της αγοράς» επεσήμανε, επίσης, η κινεζική κυβέρνηση.

Ο οικονομολόγος Τζιμ Ο’Νιλ, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, υποστηρίζει ότι η περαιτέρω ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας θα μπορούσε να «τραυματίσει» τις αμερικανικής εταιρείες, οι οποίες θα πληγούν περισσότερο σε σχέση με τις κινεζικές.

«Οι απειλές και οι ανησυχίες, πέραν της κλιμάκωσης στον τομέα του εμπορίου, συνεπάγονται αρνητικό αντίκτυπο και στην ανάπτυξη» τονίζει από την πλευρά της, η Λίντσεϊ Πιέγκζα, επικεφαλής οικονομολόγος της Stifel.

Στο μεταξύ, στο ταμπλό οι μετοχές των Qualcom και Nvidia υποχωρούν κατά τουλάχιστον 1%, καθώς οι συγκεκριμένες αμερικανικές εταιρείες παράγουν το 52% των εσόδων τους στην Κίνα.

Η Ford Motor, επίσης, η οποία κατέχει σημαντικό μερίδιο στην κινεζική αγορά, καταγράφει απώλειες της τάξης του 1%.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DJI



Σχολιασμένα