Καμπανάκι για τη μεγαλύτερη «φούσκα» των τελευταίων 20 ετών

Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018 14:39
UPD:19:06
REUTERS/LUCAS JACKSON

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Παρά τη διαρκή αναστάτωση, που πυροδοτούν στις αγορές μετοχών και ομολόγων οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι εμπορικές αντιπαραθέσεις, οι αποτιμήσεις του ενεργητικού παραμένουν σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα προειδοποιεί μερίδα αναλυτών. Κάνουν δε λόγο για «φούσκα», που θα σκάσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες. 

Οι προειδοποιήσεις πληθαίνουν εν μέσω ενός ανησυχητικού συνδυασμού για την παγκόσμια οικονομία. Η επιλογή του Τραμπ να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ θα μπορούσε να καταφέρει ισχυρό πλήγμα στο παγκόσμιο εμπόριο- κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης τα δύο προηγούμενα χρόνια-, ενώ πρόσθετες πιέσεις δημιουργούν η απόφαση της FED να επιταχύνει το βηματισμό της στις αυξήσεις των επιτοκίων, η ανατίμηση του δολαρίου, αλλά και το ακριβό πετρέλαιο. Ο συνδυασμός των δύο τελευταίων παραγόντων «καίει» τις οικονομίες, που καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με εισαγωγές. 

Σοβαρή δοκιμασία για τις αγορές αποτελούν και τα εταιρικά κέρδη. Σύμφωνα με στοιχεία της FacSet το πρώτο τρίμηνο του έτους τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων έκαναν «άλμα» 25%, στη μεγαλύτερη αύξηση από το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Ωστόσο υπολογίζεται ότι το δεύτερο τρίμηνο είχαμε αύξηση 19%, το τρίτο περίπου 20% και το τέταρτο 17%. Η επιβράδυνση προβλέπεται να συνεχιστεί το 2019. 

Και ενώ το διεθνές περιβάλλον εκπέμπει S.O.S. το πάρτι στις αγορές κάνει προσωρινές παύσεις, αλλά ουσιαστικά δεν έχει σταματήσει ποτέ. «Κανείς δεν θέλει να χρησιμοποιήσει τον όρο φούσκα. Αλλά με αυτό ακριβώς έχουμε να κάνουμε. Πρόκειται δε για τη μεγαλύτερη φούσκα στις τιμές ενεργητικού, που έχουμε δει εδώ και 20 χρόνια» προειδοποίησε σε δηλώσεις του στο CNBC ο Ραλφ Τζάινζ, διαχειριστής του Centricus Asset Management Fund. Eκτίμησε δε ότι η φούσκα αυτή δεν θα αργήσει να σκάσει. 

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο μεγαλοεπενδυτής Mαρκ Μόμπιους, ο οποίος πρόσφατα προειδοποίησε για διόρθωση της τάξης του 30%. Άλλοι πάλι δεν βλέπουν λόγο ανησυχίας.

Σύμφωνα με τον Τζάινζ περισσότερο εκτεθειμένες σε μία διόρθωση θα είναι οι τεχνολογικές μετοχές, που έχουν γιγαντώσει την κεφαλαιοποίησή τους τα τελευταία δύο χρόνια. Στον αντίποδα οι λεγόμενοι «αμυντικοί» κλάδοι, όπως είναι οι βιομηχανίες φαρμάκου, τροφίμων και οι τηλεπικοινωνίες αναμένεται να αντισταθούν καλύτερα στις πιέσεις, καθώς θα λειτουργήσουν για μερίδα επενδυτών ως καταφύγιο. 

Yπενθυμίζεται ότι η Morgan Stanley είχε προειοδοποιήσει πως οι έντονες αναταράξεις στις αγορές στις αρχές Φεβρουαρίου ήταν μόνο μία «πρόγευση» των όσων θα έρθουν μέσα στο έτος. Προέβλεπε δε συνολικά τρία κύματα διόρθωσης σε ορίζοντα δώδεκα μηνών. Από την πλευρά του και ο Στιν Τζάκομπσεν της Saxo Bank, είχε προειδοποιήσει για παράγοντες σοβαρής ανησυχίας στην παγκόσμια οικονομία, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αιφνίδια ύφεση και αυτή με τη σειρά της σε βουτιά των χρηματιστηριακών δεικτών κατά 25% με 30%. 

Σύμφωνα με τον Τζάκομπσεν οι επενδυτές ποντάρουν εσφαλμένα σε ένα σενάριο «Goldilocks» για την οικονομία, την ώρα, που όπως λέει, έχουμε περισσότερο να κάνουμε με μία οικονομία «Frankenstein». 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα