Οξύνεται ο ανταγωνισμός στην αγορά ανταλλακτικών

Μελέτη του ΙΟΒΕ
Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2006 12:43
UPD:12:44

Πραγματοποιήθηκε σήμερα εκδήλωση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην οποία παρουσιάστηκε η μελέτη για την «Αγορά Ανταλλακτικών Αυτοκινήτου στην Ελλάδα».

Η εν λόγω μελέτη εκπονήθηκε σε στενή συνεργασία με το Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), τις εταιρείες μέλη του και με άλλες σημαντικές εταιρείες του κλάδου.

Σύμφωνα με την μελέτη του ΙΟΒΕ, αν και ο ανταγωνισμός στον κλάδο είναι ήδη ιδιαίτερα έντονος, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω –προς όφελος των καταναλωτών- λόγω της εφαρμογής νέων μεθόδων διανομής, της τόνωσης του ανταγωνισμού μεταξύ διανομέων - μελών δικτύων και της πραγματοποίησης ευκολότερα διασυνοριακών αγορών καινούριων αυτοκινήτων.

Χαρακτηριστικό της έντασης του ανταγωνισμού στον κλάδο στη χώρα μας είναι το γεγονός ότι την τελευταία 5ετία, οι τιμές των ανταλλακτικών παρουσιάζουν σημαντικά βραδύτερη άνοδο από την αντίστοιχη του Γενικού Επιπέδου Τιμών Καταναλωτή, τάση που εκτιμάται ότι θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, στο διάστημα 1995 – 2004 οι τιμές των ανταλλακτικών σημειώνουν μέση ετήσια άνοδο κατά 1,9% ενώ η μέση αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή διαμορφώνεται στο 3,9%.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ η αγορά ανταλλακτικών αυτοκινήτων αποτελεί μια σημαντικού μεγέθους επιχειρηματική δραστηριότητα συμβάλλοντας θετικά στην εγχώρια οικονομία και την απασχόληση. Οι απασχολούμενοι στον κλάδο ανταλλακτικών και επισκευής αυτοκινήτων ανέρχονται συνολικά σε περίπου 47,7 χιλιάδες άτομα, αποτελώντας το 1,1% του συνολικού αριθμού απασχολούμενων της χώρας. Από αυτούς στις επιχειρήσεις εισαγωγής αυτοκινήτων (περιλαμβάνονται τα τμήματα after sales καθώς και τα δίκτυα διανομής) απασχολούνται 15,4 χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ στις επιχειρήσεις εμπορίας ανταλλακτικών εργάζονται 12,6 χιλιάδες άτομα. Σημαντικός είναι και ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται σε ανεξάρτητα συνεργεία, ο οποίος αγγίζει τις 19,3 χιλιάδες άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων εισαγωγής αυτοκινήτων και στα δίκτυά τους ο αριθμός των απασχολούμενων εκτιμάται ότι αγγίζει τα 25.598 άτομα, αποτελώντας το 0,6% των απασχολουμένων της χώρας.

Σταθερή ανάπτυξη

Η αγορά των ανταλλακτικών αναπτύσσεται σταθερά τα τελευταία χρόνια: η καταναλωτική δαπάνη ανταλλακτικών σημείωσε άνοδο το 2004 και διαμορφώθηκε σε 1,3 δις. ευρώ από 513,2 εκατ. ευρώ το 1994 καταγράφοντας την περίοδο 1994 – 2004, μεταβολή ίση με 153,3%. Ωστόσο αρνητικά στη ζήτηση της αγοράς επιδρά η τεχνολογική πρόοδος μέσω της οποίας βελτιώνεται η αξιοπιστία των αυτοκινήτων και επιτυγχάνεται αύξηση της διάρκειας ζωής των ανταλλακτικών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, την περίοδο 2004-2010, η αγορά ανταλλακτικών αυτοκινήτου θα σημειώσει άνοδο σε αξία κατά 1,4%. Η περίοδος αυτή χωρίζεται σε δύο υποπεριόδους: την υποπερίοδο 2004-2006, όπου παρατηρείται άνοδος και την υποπερίοδο 2007-2010 κατά την οποία εκτιμάται ότι θα καταγραφεί κάμψη.

Καταλυτική στη λειτουργία του κλάδου, είναι η συμβολή του θεσμικού πλαισίου που ισχύει σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ. Στόχος του ισχύοντος Κανονισμού 14000/2002 είναι η τόνωση του ανταγωνισμού ώστε οι καταναλωτές να διαθέτουν καλύτερη πληροφόρηση και ευκολότερη πρόσβαση σε υπηρεσίες μετά την πώληση, με την ίδια ποιότητα εξυπηρέτησης και υπηρεσιών επισκευής αυτοκίνητων οχημάτων.

Κρίσιμης σημασίας για την ομαλή λειτουργία της αγοράς ανταλλακτικών στη χώρα μας αποτελεί το ζήτημα της οδικής ασφάλειας και η αποφασιστικότητα των αρμοδίων αρχών να λειτουργήσουν αποτελεσματικά προκειμένου να εξασφαλιστεί η οδική ασφάλεια των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων. Οι εντατικότεροι έλεγχοι θα φέρουν ευνοϊκό αποτέλεσμα στον κλάδο των ανταλλακτικών, καθώς θα πραγματοποιούνται οι αναγκαίες/υποχρεωτικές επισκευές και συντήρηση των αυτοκινήτων και θα ενισχυθεί η ζήτηση, η οποία για σημαντικό τμήμα της αγοράς (κυρίως αυτοκίνητα άνω της δεκαετίας) παραμένει σχεδόν ανενεργή.

Τα σημαντικότερα προβλήματα

Στη μελέτη του ΙΟΒΕ εντοπίζονται και αναλύονται τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ανταλλακτικών αυτοκινήτου στην Ελλάδα:.

1ον Στην αγορά κυκλοφορούν ορισμένα είδη ανταλλακτικών που είναι του ίδιου εμπορικού σήματος αλλά διαφορετικής ποιότητας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σύγχυση στους καταναλωτές, καθώς αδυνατούν να ταυτίσουν την ποιότητα με το εμπορικό σήμα. Η σύγχυση αυτή αρκετές φορές λειτουργεί προς όφελος των επισκευαστών αυτοκινήτων που ενημερώνουν το καταναλωτή για το εμπορικό σήμα που θα χρησιμοποιηθεί στο αυτοκίνητό του, αλλά όχι για το επίπεδο ποιότητας.

2ον Παρατηρείται το φαινόμενο της αδυναμίας των καταναλωτών να αξιολογούν την πληροφόρηση λόγω της ελλιπούς σχετικής γνώσης. Με αποτέλεσμα αυτοί να μην μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να ελέγξουν τόσο το είδος εργασίας επισκευής ή συντήρησης, όσο και την ποιότητα του ανταλλακτικού που χρησιμοποιείται.

3ον Στρέβλωση στη ζήτηση ανταλλακτικών αυτοκινήτου δημιουργεί και η πολιτική των ασφαλιστικών εταιρειών. Η συμμετοχή του ασφαλισμένου στο κόστος επισκευής η οποία αυξάνει με την ηλικία του αυτοκινήτου καθώς και η τάση των ασφαλιστικών εταιριών να επιλέγεται η αποζημίωση του οχήματος (απόσυρση του) έναντι της επισκευής του επηρεάζουν αρνητικά.

4ον Σύμφωνα με τις απόψεις των εκπροσώπων του κλάδου που καταγράφονται στην πρωτογενή έρευνα του ΙΟΒΕ, σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η έκταση της «παραοικονομίας» στη διακίνηση των ανταλλακτικών, γεγονός που δημιουργεί στρεβλώσεις στην ομαλή λειτουργία της αγοράς. Αυτές οι απόψεις υποστηρίζονται και από την ανάλυση δημοσιευμένων δεδομένων σύμφωνα με τα οποία ενώ στο εμπόριο ανταλλακτικών και εξαρτημάτων αυτοκινήτων ο συνολικός κύκλος εργασιών (στοιχεία 2002) ανέρχεται σε 2,4 δις. Ευρώ, στην επισκευή και συντήρηση αυτοκινήτων αυτός διαμορφώνεται σε 884,5 εκατ. Ευρώ. Η διαφορά του κύκλου εργασιών μεταξύ των δυο κλάδων ενδεχομένως να οφείλεται και στην ύπαρξη φοροδιαφυγής . Εκπρόσωποι του κλάδου υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη εκτεταμένης παραοικονομίας δεν πλήττει μόνο τον υγιή ανταγωνισμό στον κλάδο αλλά στερεί και το κράτος από μια σημαντική πηγή φορολογικών εσόδων.

5ον Η ανάγκη διατήρησης υψηλών αποθεμάτων ανταλλακτικών για μακρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να είναι δυνατή η ικανοποίηση κάθε πιθανής ζήτησης, δημιουργεί λειτουργικό πρόβλημα στις επιχειρήσεις –κυρίως των εισαγωγέων αυτοκινήτων.

6ον Τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι μηχανολογικά πιο πολύπλοκα με περισσότερα ηλεκτρονικά συστήματα. Επομένως απαιτούνται ειδικότεροι χειρισμοί στην επισκευή τους. Ωστόσο, στον κλάδο των ανταλλακτικών δραστηριοποιείται ένας αριθμός ανεξάρτητων συνεργείων χωρίς τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό και κατάρτιση, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ορθή επισκευή και συντήρηση του αυτοκινήτου.

7ον Η έλλειψη κατάρτισης του προσωπικού και του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού των ανεξάρτητων συνεργείων οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μικρό τους μέγεθος. Το κόστος που συνεπάγεται η κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού των ανεξάρτητων συνεργείων, η εισαγωγή νέας τεχνολογίας, η μηχανογράφηση, καθώς και ο χρόνος προσαρμογής καθιστά σχεδόν ανέφικτο τον εκσυγχρονισμό πολλών ανεξάρτητων συνεργείων, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε αναδιάρθρωση του κλάδου με την παύση λειτουργίας πολλών μικρών μονάδων.

8ον Στην αγορά κυκλοφορούν ανταλλακτικά αγνώστου προελεύσεως και αμφιβόλου ποιότητας, τα οποία δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές για την ομαλή λειτουργία του αυτοκινήτου γεγονός που επιβαρύνεται από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές από τρίτες χώρες (π.χ. Τουρκία, Κίνα, κ.λπ.).

9ον Η λειτουργία των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών σχετικά με το αυτοκίνητο είναι πλημμελής. Το ζήτημα της ασφάλειας του αυτοκινήτου και της ποιότητας των χρησιμοποιούμενων ανταλλακτικών δεν έχει επαρκώς προσεγγιστεί με αποτέλεσμα να παρατηρείται παντελής έλλειψη του ελεγκτικού μηχανισμού σχετικά με τα διαθέσιμα στην αγορά ανταλλακτικά.

10ον «Χαλαροί» χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με την πρωτογενή έρευνα του ΙΟΒΕ, από όλους τους εκπροσώπους του κλάδου οι υποχρεωτικοί τεχνικοί έλεγχοι των αυτοκινήτων (ΚΤΕΟ) με άμεση συνέπεια την κυκλοφορία οχημάτων χωρίς την επαρκή συντήρηση, ειδικότερα αυτών άνω της δεκαετίας. Η έλλειψη επαρκούς συντήρησης, η οποία είναι επιζήμια τόσο για την ασφάλεια των πολιτών όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος, διαπιστώνεται και από το χαμηλό βαθμό επισκεψιμότητας των αυτοκινήτων άνω της δεκαετίας (0,43 επισκέψεις σε συνεργείο ανά αυτοκίνητο το έτος) στα συνεργεία. Ενδεικτικά καταγράφεται από τη μελέτη ότι, σύμφωνα με απόψεις εκπροσώπων ανεξάρτητων συνεργείων, πολλά καταλυτικά οχήματα άνω των 10 ετών κυκλοφορούν χωρίς καταλύτη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα