Αύριο τα εγκαίνια του αγωγού Μπακού - Τιφλίδα - Τζεϊχάν

Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2006 16:45

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στην Τουρκία για τα αυριανά εγκαίνια του πετρελαιαγωγού Μπακού - Τιφλίδα - Τζεϊχάν, του δεύτερου μεγαλύτερου σε μήκος στον κόσμο, μετά από αυτόν της Ντρούζμπα που ξεκινά από τη Ρωσία και καταλήγει στην κεντρική Ευρώπη.

Τα εγκαίνια του αγωγού θα γίνουν από τον τούρκο πρόεδρο, Αχμέτ Σεζέρ, και τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, και της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, ενώ σήμερα το βράδυ, παραμονή των εγκαινίων, ο πρόεδρος Σεζέρ θα παραθέσει δεξίωση για τους υψηλούς προσκεκλημένους, ο αριθμός των οποιων φτάνει τους 800, στο ανάκτορο Τσιραγκάν της Κωνσταντινούπολης.

Στην Πόλη για τα εγκαίνια, έφθασε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε πως ο αγωγός Μπακού-Τσεϊχάν και ο αγωγός φυσικού αερίου Τουρκίας- Ελλάδας - Ιταλίας που θα λειτουργήσει στις αρχές του 2007, καθώς και το δίκτυο υψηλής τάσης (ηλεκτρικού ρεύματος) μεταξύ Τουρκίας - Ελλάδας (210 χλμ.) που θα τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2008, θα αλλάξουν ριζικά το ενεργειακό αλλά και το γεωπολιτικό τοπίο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ο αγωγός Μπακού - Τιφλίδα - Τζεϊχάν κόστισε 4 δισ. δολάρια και θα μεταφέρει ακατέργαστο πετρέλαιο σε μια διαδρομή μήκους 1.760 χλμ, από τις πετρελαιοφόρες περιοχές της Κασπίας έως τη Μεσόγειο. Ο αγωγός περνά από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού από την πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα και καταλήγει στο λιμάνι Τζεϊχάν της Τουρκίας, στη Μεσόγειο.

Η κατασκευή του Μπακού - Τιφλίδα - Τζεϊχάν ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2002. Από το συνολικό του μήκος (1.760 χλμ), τα 440 χλμ είναι στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, τα 244,5 χλμ σε γεωργιανό έδαφος και το μεγαλύτερο κομμάτι, 1.070 χλμ, στην Τουρκία.

Ο αγωγός κατασκευάστηκε από κονσόρτσιουμ εταιριών, στο οποίο το μεγαλύτερο ποσοστό (30,1%) κατέχει η ΒΡ. Συμμετέχουν επίσης οι εταιρίες: Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar (25%), η αμερικανική UNOCAL (8,9%), η νορβηγική Statoil (8,71%), η τουρκική Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi- TPAO (6,53%), η ιταλική Eni/Agip (5%), η γαλλική Total (5%), οι ιαπωνικές Itochu (3,4%) και Inpex (2,5%), οι αμερικανικές ConocoPhillips (2,5%) και Amerada Hess (2,36%).

Οι πρώτες ποσότητες πετρελαίου θα φθάσουν στο Τζεϊχάν στις 28 Μαΐου. Εκτιμάται ότι με την πλήρη λειτουργία του αγωγού, θα μεταφέρονται 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από το Αζερμπαϊτζάν στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν, για εξαγωγή στη Δύση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα