Η Ευρώπη επιστρέφει στα κέρδη

Τεχνολογική πτώση έριξε το ηθικό της Wall Street
Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2006 00:01

ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ πρόσημο τερμάτισαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, ωστόσο δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τα κέρδη που κατέγραψαν τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, λόγω της ανησυχίας των επενδυτών για την πορεία των εταιρικών κερδοφοριών και την οικονομική ανάπτυξη. Τεχνολογική πτώση έριξε το ηθικό της Wall Street με το Nasdaq να χάνει πάνω από μια εκατοστιαία μονάδα.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχασαν μέρος αρχικών κερδών με το άνοιγμα της Wall Street καθώς η ανακοίνωση απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες ότι οι κερδοφορίες στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα είναι χαμηλότερες των εκτιμήσεων.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι το γενικότερο κλίμα παραμένει θετικό στις αγορές χωρίς ωστόσο να αγνοούν την νευρικότητα που επικρατεί εκτιμώντας ότι θα συνεχισθεί. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips κέρδισε 0,3% στις 1.312,4 μονάδες αλλά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 1.322,3 μονάδων.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.637,82 μονάδες με κέρδη 0,39%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 στις 5.860,60 μονάδες με άνοδο 0,06% και στο Παρίσι ο CAC 40 στις 4.941,73 μονάδες, υψηλότερα κατά 0,56%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DowJonesStoxx600 ενισχύθηκε κατά 0,2%, αν και νωρίτερα σημείωνε άνοδο περί το 1%.

«Οι προβλέψεις για τα αποτελέσματα των εισηγμένων δε θεωρούνται αξιόπιστες και αυτό επηρεάζει την αγορά» τόνιζε αναλυτής, σχολιάζοντας το «γύρισμα» της αγοράς προς τα κάτω.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τίτλοι των μεταλλευτικών εταιρειών, καθώς ο χαλκός και ο χρυσός σκαρφάλωσαν σε υψηλά έξι εβδομάδων στην προθεσμιακή αγορά του Λονδίνου.

Από τον κλάδο, η BHP ανέβηκε κατά 2,1% και η Rio Tinto κατά 0,8%.

Σημαντική άνοδο της τάξης του 3,5% σημείωσε η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία παραγωγής χαρτιού Stora, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της Deutsche Bank.

Τεχνολογική πτώση στο χρηματιστήριο του Τόκιο οδήγησε το Nikkei χαμηλότερα κατά 1,45% στις 15.249,32 μονάδες.

NΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα