Ευρωπαίος αξιωματούχος: Διαχειρίσιμο μεσοπρόθεσμα το ελληνικό χρέος

«Κοντά σε συμφωνία - πακέτο στις 21 Ιουνίου»
Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018 14:40
UPD:15:37
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Του Βασίλη Κωστούλα
[email protected]

Οι μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου είναι διαχειρίσιμες, ακόμη και χωρίς νέα μέτρα για το χρέος, εκτίμησε Ευρωπαίος αξιωματούχος, λίγες μέρες πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Το πρόβλημα για την Ελλάδα ουσιαστικά θα υπάρξει μετά το 2030, τόνισε, αν και σημείωσε ότι οι αγορές θα πρέπει πάντως να πειστούν ότι το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο μελλοντικά.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, το stock του ελληνικού χρέους είναι τεράστιο, αλλά τα κόστη εξυπηρέτησης είναι σχετικά χαμηλά. Η Ελλάδα πληρώνει λιγότερα για το χρέος της, υπογράμμισε, σε σύγκριση με άλλες χώρες που έχουν χαμηλότερο stock χρέους. Αυτό βεβαίως θα αλλάξει, όμως όχι πριν από το 2030.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση «είναι κοντά» σε συμφωνία - πακέτο (4η αξιολόγηση, χρέος, μεταπρογραμματική εποπτεία) στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Στάθηκε δε στην προοπτική της «ενισχυμένης εποπτείας» για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, η οποία θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε με τη σειρά του -μετά και την πρόσφατη σχετική αναφορά του εκπροσώπου του Ταμείου- ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει σε κάθε περίπτωση στη μετα-προγραμματική εποπτεία στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η εν εξελίξει διαπραγμάτευση αφορά τον ρόλο του Ταμείου «πριν από το τέλος του προγράμματος».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα