Βουλή: Προαπαιτούμενα με «αγκάθια»

Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018 20:52
UPD:12/06/2018 00:14
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να επιδίδονται σε διαξιφισμούς με αιχμή τις συντάξεις, το αφορολόγητο, αλλά και το υπερταμείο.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την κατάληξη των συζητήσεων που αφορούν στη διευθέτηση δημόσιου χρέους έως τις 21 Ιουνίου. Επανέλαβε, δε, ότι δεν θα υπάρξει προληπτική γραμμή πίστωσης και ότι μετά το μνημόνιο θα υπάρξει ενισχυμένη παρακολούθηση «χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς χρήματα, χωρίς κανένα άλλο καινούργιο μέτρο». Πάντως, παραδέχτηκε ότι «δεν είναι όλα ρόδινα» στην ελληνική οικονομία παρά το γεγονός ότι αυξάνεται η απασχόληση και επιταχύνεται η ανάπτυξη.

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα επιφέρει ελάχιστες αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. «Ο πιο πολύς κόσμος δεν θα καταλάβει τίποτα. Ένα σημαντικό κομμάτι του κόσμου θα έχει μειώσεις και ένα μικρό κομμάτι του κόσμου αυξήσεις» είπε και διαβεβαίωσε ότι στις λαϊκές περιοχές η διαφορά θα είναι «σχεδόν μη μετρήσιμη». Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «υποθήκευσης» της δημόσιας περιουσίας στο υπερταμείο, ανέφερε «καμία υποθήκη, μόνο εγγύηση. Όταν παίρνουμε δάνειο δίνεται μια εγγύηση».

Αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος ώστε να μη δοθεί ευκαιρία σε κανένα κράτος-μέλος να επιχειρήσει αναβολή της συζήτησης για το χρέος ζήτησε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Ο κ. Χουλιαράκης απάντησε και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την υποδόση του ενός δισ. ευρώ, κάνοντας λόγο για «εμμονή μιας συγκεκριμένης χώρας να δει αποδεικτικά στοιχεία πληρωμής ενός πολύ μικρού ποσού, που οδήγησε, τελικά, στην αναβολή της εκταμίευσης για μερικές ημέρες».

Ν.Δ.: Δεν είναι σήμερα εφικτή η καθαρή έξοδος

Στον αντίποδα ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι το κείμενο του πολυνομοσχεδίου επιβεβαιώνει ότι «δεν είναι σήμερα εφικτή η επιθυμητή καθαρή έξοδος από τα μνημόνια, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης». Κατήγγειλε, δε, ότι οι «μνημονιακές πολιτικές συνεχίζονται και για μετά το καλοκαίρι, με νέα μέτρα λιτότητας, ειδικά για τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα, όπως είναι οι περικοπές στις συντάξεις και η μείωση του αφορολόγητου».

Η τομεάρχης Οικονομίας της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «δεν νομιμοποιείται να υποθηκεύσει» τη δημόσια περιουσία μέσω του άρθρου 109 για το υπερταμείο. Κατήγγειλε επίσης ότι οι αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες θα επιφέρουν σοβαρές επιβαρύνσεις του ΕΝΦΙΑ κυρίως σε λαϊκές συνοικίες.

Ν. Φίλης: Η λιτότητα συνεχίζεται

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος κατήγγειλε ότι η λιτότητα συνεχίζεται. Επεσήμανε ακόμη ότι οι συνταξιούχοι και οι φορολογούμενοι που θα επιβαρυνθούν από τις περικοπές των συντάξεων και τη μείωση του φορολογούμενοι δεν είναι οι ίδιοι με εκείνους που θα ευνοηθούν από τα αντίμετρα.  Υπογράμμισε, δε, ότι «το υπερταμείο, με οποιαδήποτε μορφή και ονομασία είναι, συνιστά αυτό που λέμε επισφράγιση ότι η χώρα μας είναι αποικία χρέους».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή