Ε.E.: Εκθεση για την καταπολέμηση της απάτης

Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2006 13:05

Την ετήσια έκθεση για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Κοινοτήτων και την καταπολέμηση της απάτης για το έτος 2005 έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μεταξύ των σημαντικών στοιχείων της έκθεσης ξεχωρίζει η συνεχής βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας των κοινοποιήσεων των κρατών μελών, η αύξηση του συνολικού αριθμού των παρατυπιών στους τομείς των ιδίων πόρων, των διαρθρωτικών ταμείων και των ταμείων PHARE και SAPARD, καθώς και η μείωσή τους στον τομέα των γεωργικών δαπανών και των κονδυλίων συνοχής.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Επιτροπής, ο απολογισμός των ενεργειών που υλοποιήθηκαν στον τομέα της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων των Κοινοτήτων κατά τα πέντε τελευταία έτη είναι ικανοποιητικός.

Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στους τομείς της νομοθεσίας, της ποινικής δικαστικής διάστασης, της συνεργασίας με τα κράτη μέλη και της συνεργασίας μεταξύ αυτών καθώς και της πρόληψης και της καταπολέμησης της απάτης.

Από το συνολικό αριθμό των ενεργειών που είχαν προβλεφθεί για όλη την περίοδο 2001-2005, το 75% υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου πριν την 31η Δεκεμβρίου 2005, το 9% υλοποιήθηκε εν μέρει εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών και η υλοποίηση συνεχίζεται, το 14% μεταφέρθηκαν στο 2006 και το 10% ανεστάλησαν προσωρινά ή οριστικά.

Η ενίσχυση ωστόσο της ποινικής δικαστικής διάστασης επιβραδύνθηκε εν αναμονή των αποτελεσμάτων της διαδικασίας κύρωσης της συνθήκης για τη θέσπιση συντάγματος.

Στον τομέα των ιδίων πόρων, ο αριθμός των περιπτώσεων απατών και παρατυπιών που ανιχνεύθηκαν και κοινοποιήθηκαν (περιπτώσεις που αφορούν ποσά άνω των 10.000 ευρώ) αυξήθηκε κατά 55% σε σχέση με το 2004 καθώς και η δημοσιονομική τους επίπτωση. Τα τσιγάρα, καθώς και η ζάχαρη (όγκος εξαγωγών) και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (δηλώσεις καταγωγής) αποτελούν εκ νέου τα προϊόντα που επλήγησαν περισσότερο.

Όσον αφορά τις γεωργικές δαπάνες, ο αριθμός των παρατυπιών που κοινοποιήθηκαν μειώθηκε ελαφρά σε σχέση με το 2004 (3.193 περιπτώσεις το 2005 έναντι 3.401 το 2004) αλλά η δημοσιονομική τους επίπτωση αυξήθηκε. Ο μεγαλύτερος αριθμός και τα υψηλότερα ποσά παρατυπιών που κοινοποιήθηκαν παρατηρήθηκαν στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης. Το υψηλότερο μέσο ποσό ανά παρατυπία παρατηρείται στον τομέα των οπωροκηπευτικών.

Ο αριθμός παρατυπιών που κοινοποιήθηκαν το 2005 στον τομέα των διαρθρωτικών μέτρων αυξήθηκε σε σχέση με το 2004 ενώ η δημοσιονομική τους επίπτωση μειώθηκε. Ο μεγαλύτερος αριθμός και τα υψηλότερα ποσά παρατυπιών κοινοποιήθηκαν για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, αλλά οι παρατυπίες που αφορούν το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο παρουσίασαν επίσης σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2004.

Όσον αφορά τα προενταξιακά κονδύλια, ο αριθμός και η ποιότητα των κοινοποιήσεων αυξήθηκε. Στις περιπτώσεις του PHARE και του ISPA η δημοσιονομική επίπτωση είναι υψηλότερη για το έτος 2005. Αντίθετα, το ποσό των παρατυπιών που κοινοποιήθηκαν για το SAPARD μειώθηκε. Τα κονδύλια για το PHARE παρουσιάζουν το υψηλότερο ποσοστό υπόνοιας για απάτη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα