Αισιόδοξος για μια «καλή συμφωνία» ο Ευκλ. Τσακαλώτος

Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018 16:18
UPD:17:38
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

«Στις 21 Ιουνίου ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια καλή λύση» τόνισε ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του πολυνομοσχεδίου στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

Αισιόδοξος για μια «καλή συμφωνία» στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ επανέλαβε την αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης στην προληπτική πιστωτική γραμμή.

«Στις 21 Ιουνίου ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια καλή λύση» τόνισε ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του πολυνομοσχεδίου στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, διαβεβαίωσε ότι η έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί χωρίς προληπτική γραμμή.

«Δεν θα είναι μια προληπτική γραμμή στήριξης για να λέτε ότι είναι 4ο Μνημόνιο» επεσήμανε χαρακτηριστικά. «Θα είναι μια ενισχυμένη παρακολούθηση χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς χρήματα και χωρίς άλλα μέτρα» έσπευσε να προσθέσει.

Σχετικά με το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου, ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπει «ούτε πρόσθετα μέτρα 15 δισ. ευρώ, ούτε πρωτογενή πλεονάσματα 5%, ούτε ενέχυρα κρατικής περιουσίας».

«Συζητάμε σαν να είστε τελείως αλλού και σαν να μην έχετε καταλάβει τι γίνεται, τι λένε οι θεσμοί, τι λένε τα κράτη - μέλη» τόνισε, επιπλέον, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, επανέλαβε ότι ο στόχος παραμένει στο 3,5% και προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στον δημοσιονομικό χώρο που ενδεχόμενος να προκύψει κατά τα επόμενα χρόνια.

«Εγώ θα περίμενα -τουλάχιστον από το Κίνημα Αλλαγής- να συζητήσουμε πού θα τον ξοδέψουμε. Εμείς λέμε το 2019 να ξεκινήσουμε με μείωση της φορολογίας. Από εκεί και πέρα, λέμε να υπάρξει ένα μίγμα, δηλαδή μείωση της φορολογίας και αύξηση δαπανών, είτε για κοινωνική πολιτική είτε για επενδύσεις» εξήγησε αναλυτικά.

Σχετικά με τα μέτρα-αντίμετρα, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως είναι δημοσιονομικά ουδέτερα και «αυτό που θέλουμε είναι ενέσεις στην οικονομία και αύξηση της ζήτησης».

Κληθείς να απαντήσει για το υπερταμείο, σημείωσε πως πρόκειται για ένα ταμείο αξιοποίησης του δημοσίου, του οποίου τα έσοδα κατά το ήμισυ θα κατευθύνονται στους πιστωτές και στις επενδύσεις.

«Δεν μπορέσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Αυτό μπορέσαμε να διαπραγματευτούμε για να πάμε από τις αποκρατικοποιήσεις στην αξιοποίηση. Αυτό ισχύει τώρα» επεσήμανε, χαρακτηριστικά. 

Τέλος, όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, κατέστησε σαφές ότι «ένα σημαντικό κομμάτι του κόσμου θα έχει μειώσεις και ένα μικρό κομμάτι του κόσμου μικρή αύξηση», ενώ διευκρίνισε ότι «στις λαϊκές γειτονιές η διαφορά θα είναι σχεδόν μη μετρήσιμη».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα