Τις τελευταίες εξελίξεις ζυγίζουν οι επενδυτές στην αγορά πετρελαίου

Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018 08:20
UPD:08:35
REUTERS/ATEF HASSAN

An Iraqi worker opens a pipe at Sheaiba oil refinery in Basra, 550 km (340 miles) south of Baghdad, in this March 29, 2007 file photo. REUTERS/Atef Hassan/Files

Ελαφρά νευρικότητα επικρατεί σήμερα στην αγορά πετρελαίου, με τους επενδυτές να προσπαθούν να ζυγίσουν από τη μία τα στοιχεία για αύξηση τόσο της ρωσικής όσο και της αμερικανικής παραγωγής και από την άλλη τις προσδοκίες για τόνωση της ζήτησης από την Ασία. 

Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ στο Λονδίνο καταγράφει άνοδο τεσσάρων σεντς, στα 76,5 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) από την άλλη υποχωρεί κατά 8 σεντ στα 65,66 δολάρια το βαρέλι. Το spread μεταξύ των δύο πετρελαϊκών συμβολαίων υπερβαίνει έτσι και πάλι τα 10 δολάρια. 

Αναλυτές υπολογίζουν ότι το προσεχές διάστημα οι τιμές θα συνεχίσουν να κινούνται γύρω από αυτά τα επίπεδα, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν θα έχουμε κάποια εκρηκτική εξέλιξη στο γεωπολιτικό πεδίο. Οι επενδυτές αναμένεται να τηρήσουν εν πολλοίς στάση αναμονής έως την επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, στην οποία πιθανότατα το καρτέλ και η Ρωσία θα συμφωνήσουν να αυξήσουν την προσφορά τους στην αγορα, για να καλύψουν το κενό χωρών, όπως η Βενεζουέλα. 

Ριάντ και Μόσχα θέλουν να αποτρέψουν μία υπερβολική άνοδο των τιμών. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι δεν θέλουν να δουν την τιμή να υποχωρεί σημαντικά από τα σημερινά επίπεδα, αλλά να διατηρείται κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι, καθώς περαιτέρω πτώση της θα σήμαινε απώλεια πολύτιμων εσόδων. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα