Οικειοθελή επιμήκυνση της εργασίας προωθεί το υπ. Απασχόλησης

Το σχέδιο προγράμματος του υπουργείου για την ελληνική αγορά εργασίας
Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2006 18:22

Η επιμήκυνση του χρόνου απασχόλησης που θα βασίζεται στην επιλογή και όχι τον καταναγκασμό, μέσω της παροχής κινήτρων στους μεγαλύτερους ηλικιακά εργαζομένους, αποτελεί τον βασικό αξονα του σχεδίου προγράμματος του υπουργείου Απασχόλησης για την ελληνική αγορά εργασίας.

Μιλώντας σήμερα σε διεθνές συνέδριο με θέμα «Απασχόληση μετά τα 50: Ευρωπαϊκή εμπειρία και προοπτικές», ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων του υπουργείου, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται για αλλαγή ορίων συνταξιοδότησης και εξήγησε: «Η προσπάθειά μας θα βασιστεί στο στοιχείο της παροχής κινήτρων. Πρόκειται για επιμήκυνση του χρόνου εργασίας, που θα βασίζεται στην επιλογή και όχι τον καταναγκασμό. Και κατ' αρχήν δε θα αφορά την οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης για μετά το ανώτατο όριο συνταξιοδότησης. Με την έννοια της επιλογής σηματοδοτούμε την οικειοθελή επιμήκυνση της εργασίας, που θα συνοδεύεται με τα αναγκαία οφέλη».

«Πρέπει να βρούμε αμοιβαία επωφελείς τρόπους να δώσουμε την ευκαιρία οικειοθελούς παραμονής στην εργασία, διατηρώντας το περιεχόμενο και το αποτέλεσμά της ελκυστικό και αποδοτικό, τόσο για τον ηλικιωμένο εργαζόμενο, όσο και για την επιχείρηση και το κράτος. Ερευνες έχουν δείξει ότι αν παρατείναμε όλοι κατά 1 έτος το χρόνο εργασίας θα κατορθώναμε να απορροφήσουμε κατά προσέγγιση το 20% της αναμενόμενης για το 2050 αύξησης του κόστους των συντάξεων», συμπλήρωσε ο κ. Τσουτσοπλίδης .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα