G7: Σε θέση μάχης οι έξι, με το βλέμμα στη Σιγκαπούρη ο Τραμπ

Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2018 13:21
UPD:13:27
REUTERS/YVES HERMAN

Πόλεμος δηλώσεων έχει ξεσπάσει λίγο πριν ανοίξουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των επτά πλουσιότερων οικονομιών του πλανήτη (G7) στο Κεμπέκ  του Καναδά. Oι ηγέτες των έξι κρατών δεν κρύβουν την δυσφορία τους για τις μονομερείς, παράνομες, όπως τις χαρακτηρίζουν, ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ στο μέτωπο του εμπορίου. Εκείνος με τη σειρά του απειλεί να αποχωρήσει. Διπλωματικές πηγές σχολίαζαν στο Euractiv ότι ποτέ στην ιστορία των 42 ετών του G7 δεν ήταν τόσο βαρύ το κλίμα σε μία Σύνοδο. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προγραμματιστεί να εγκαταλείψει τη Σύνοδο το πρωί του Σαββάτου, προκειμένου να μεταβεί στη Σιγκαπούρη για την ιστορική συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν. Ωστόσο πηγές του Λευκού Οίκου άφηναν εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να πει αντίο ακόμη νωρίτερα εάν συνεχίσει να δέχεται πυρ ομαδόν. 

EURONEWS

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αν και είχε επενδύσει σε μία πιο θερμή προσωπική σχέση με τον Τραμπ, διεμήνυσε ότι εάν δεν υπάρξει καμία αλλαγή στάσης από τις ΗΠΑ στο μέτωπο των δασμών, στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και στην παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δεν θα υπογράψει κοινό ανακοινωθέν. Σκληρή στάση τόνισε ότι προτίθεται να τηρήσει και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

Ενιαίο μέτωπο με τους άλλους δύο Ευρωπαίους ηγέτες σχεδιάζει να διατηρήσει και η Βρετανίδα Τερέζα Μέι, αφού η «ειδική σχέση» με τις ΗΠΑ δεν φαίνεται να λειτουργεί πολύ καλά. Τη δυσφορία του για τους αμερικανικούς δασμούς εκφράζει σε κάθε ευκαιρία και ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζαστίν Τριντό. Πιο χαμηλούς τόνους έχει επιλέξει μέχρι στιγμής ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα