Αποζημιώνονται συνεταιρισμοί για τα δάση

Απόφαση του Ευρωδικαστηρίου
Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2006 11:39

Τον δρόμο για να αποζημιωθούν από το Δημόσιο όσοι αγόρασαν εν αγνοία τους δασικές εκτάσεις μέσω οικοδομικών συνεταιρισμών ανοίγει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το δικαστήριο δικαίωσε μέλη συνεταιρισμού που είχαν αγοράσει έκταση στο Γουδί το 1957.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», με την απόφαση, που εκδόθηκε χθες, υποχρεώνεται το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει αποζημιώσεις στα μέλη συνεταιρισμού που αγόρασαν δασική έκταση στο Γουδί, εν αγνοία τους, και ουδέποτε μπόρεσαν να την αξιοποιήσουν. Τα μέλη του δικαστηρίου έκριναν ότι κάθε κράτος έχει δικαίωμα να ασκεί οικολογική πολιτική, αλλά υποχρεούται να αποζημιώνει τους πολίτες που αγόρασαν δασικές εκτάσεις με καλή πίστη και όχι με δόλο.

H απόφαση δίνει τέλος στην πολυετή ταλαιπωρία των μελών του συγκεκριμένου συνεταιρισμού, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται να την εφαρμόσει, καταβάλλοντας τις ανάλογες αποζημιώσεις. Παράλληλα συνιστά δεδικασμένο για όσους πολίτες έχουν περιουσία, αλλά δεν μπορούν να την αξιοποιήσουν και θα επιχειρήσουν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις διά της δικαστικής οδού. Αν και όπως εκτιμάται, με δεδομένη τη συγκεκριμένη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το Ελληνικό Δημόσιο είναι πιθανό να διευθετήσει με τον ίδιο τρόπο και άλλες παρεμφερείς υποθέσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα