ΣΕΒ: Δικαίωση από τον ILO για την υποχρεωτική διαιτησία

Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018 14:51
UPD:14:53
FOSPHOTOS/Menelaos Myrillas

Δικαιωμένος για το φλέγον ζήτημα της υποχρεωτικής διαιτησίας αισθάνεται ο ΣΕΒ, μετά τη χθεσινή παρέμβαση της Επιτροπής Εφαρμογής Διεθνών Κανόνων Εργασίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Όπως γνωστοποιεί ο Σύνδεσμος, ο ILO εξέφρασε την ανησυχία του για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ως προς το σύστημα υποχρεωτικής διαιτησίας. Μάλιστα, ο διεθνής οργανισμός κάλεσε την κυβέρνηση να συμμορφωθεί και να αλλάξει τον τρόπο εφαρμογής του συστήματος, εντός των ορίων που θέτει η σχετική απόφαση του ΣτΕ.

Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε προσφάτως, ότι η μονομερής προσφυγή στην υποχρεωτική διαιτησία προβλέπεται μόνο σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις -δηλαδή  στις περιπτώσεις «ουσιωδών υπηρεσιών» και στις περιπτώσεις όπου τίθεται σε κίνδυνο η «κοινωνική ειρήνη». 

Ο ILO, όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ, εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την παράλειψη, εκ μέρους της κυβέρνησης, να αποστείλει εγκαίρως την απαντητική έκθεση προς τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία συνήλθε τον περασμένο Νοέμβριο.

Έτσι, η κυβέρνηση καλείται να εξασφαλίσει ότι:

  • Η μονομερής προσφυγή στην υποχρεωτική διαιτησία ως μέσο αποφυγής των ελευθέρων και εθελοντικών συλλογικών διαπραγματεύσεων προβλέπεται μόνο σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις, και ότι
  • Οι δημόσιες αρχές απέχουν από πράξεις παρέμβασης,  οι οποίες περιορίζουν το δικαίωμα για ελεύθερες και εθελοντικές συλλογικές διαπραγματεύσεις, ή εμποδίζουν την νόμιμη άσκησή τους.

Επιπλέον, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, καλείται:

  • να παρέχει πληροφορίες για τον αριθμό των υπογεγραμμένων συλλογικών συμβάσεων, τους κλάδους που αφορούν και τον αριθμό των εργαζομένων που καλύπτονται από αυτές τις συλλογικές συμβάσεις, 
  • να παρέχει πληροφορίες και στατιστικά σχετικά με καταγγελίες για αντι-συνδικαλιστική διάκριση και οποιαδήποτε διορθωτικά μέτρα έχουν ληφθεί,
  • να επωφεληθεί της τεχνικής βοήθειας του ILOG για να εξασφαλίσει την εφαρμογή αυτών των μέτρων
  • να υποβάλει έκθεση στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την εφαρμογή αυτών των συστάσεων, πριν από την επόμενη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο 2018.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα