Η ΕΚΤ ανεβάζει ευρώ, τραπεζικές μετοχές, αλλά και αποδόσεις ομολόγων

Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018 14:13
UPD:14:15
REUTERS/STAFF

Άνοδο του ευρώ, των μετοχών, αλλά και των αποδόσεων των ομολόγων πυροδοτούν οι πληροφορίες για τα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αν και η αβεβαιότητα, που πυροδοτούν οι εμπορικές διαμάχες και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, αναμένεται να καθυστερήσουν αρκετά τις επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα φτάσει στο τέλος του  μέσα στο έτος. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ανακοινωθεί ότι περιορίζεται στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. 

Η στροφή της ΕΚΤ σε πιιο περιοριστική νομισματική πολιτική οδηγεί σε ανατίμηση το ευρώ, το οποίο είχε υποχωρήσει σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες. Σήμερα το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύεται περίπου 0,4% έναντι του αμερικανικού, με την ισοτιμία στα 1,1828 δολάρια ανά ευρώ, όταν την προηγούμενη εβδομάδα είχε διολισθήσει κοντά στα 1,15 δολάρια. Η ανατίμηση πάντως σε μία περίοδο αβεβαιότητας ίσως δεν είναι και τόσο καλή είδηση για την Ευρωζώνη, που κατεβάζει ταχύτητα, καθώς θα μπορούσε να θέσει υπό πίεση τις εξαγωγές. 

Από την άλλη καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εισάγουν πετρέλαιο, το πιο ισχυρό ευρώ τις βοηθά να αντιμετωπίσουν καλύτερα την αύξηση των τιμών του αργού (που αποτιμάται σε δολάρια). Σήμερα η τιμή του αργού τύπου μπρεντ ενισχύεται σχεδόν 1% στα 76,09 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού καταγράφει κέρδη 0,7% στα 65,2 δολάρια το βαρέλι. 

Στην αγορά μετοχών ένα μίνι τραπεζικό ράλι οδηγεί σε άνοδο τους δείκτες, αν και τα κέρδη στις περισσότερες αγορές είναι εξαιρετικά περιορισμένα, κοντά στο 0,2% με 0,3%. Ο δείκτης Stoxx Europe 300 παρουσιάζει λίγο μετά τις 14:00 άνοδο περίπου 0,2%. Ανάλογα τα κέρδη και για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI All Country Ιndex, που κινείται έτσι σε υψηλά τριών εβδομάδων. 

Στην αγορά κρατικού χρέους η απόδοση του γερμανικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας παρουσιάζει σήμερα άνοδο πέντε μονάδων βάσης, υπερβαίνοντας έτσι το 0,5% για πρώτη φορά εδώ και δύο εβδομάδες. Aνοδικά κινούνται επίσης οι αποδόσεις γαλλικών, ολλανδικών, βρετανικών ομολόγων. Καλύτερη η εικόνα στην περιφέρεια. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς μειώνεται ελαφρά στο 4,5%, ενώ και του ιταλικού κινείται χαμηλότερα, στο 2,88%. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα