Επενδύσεις 1 δισ. από τα ΕΛΠΕ με ορίζοντα 5ετίας

Διοίκηση: Αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία του ομίλου
Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018 11:55
UPD:11:55
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Από την έντυπη έκδοση 

Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]

Βασική προτεραιότητα στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ θα πρέπει να είναι η διατήρηση της παραγωγικής δραστηριότητας του ομίλου, με τη συνέχιση της λειτουργίας των διυλιστηρίων. Αυτό ανέφεραν χθες πηγές της διοίκησης του ομίλου στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, επισημαίνοντας πως και για εθνικούς λόγους είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η παρουσία των Ελληνικών Πετρελαίων στη διύλιση και υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ώστε να μη μετατραπούν από τον αγοραστή του 50,1% των μετοχών σε ένα απλό διαμετακομιστικό κέντρο πετρελαϊκών προϊόντων.

 Οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την εκτίμηση ότι, μετά την αξιολόγηση των πέντε διεκδικητών αναφορικά με το αν πληρούν τους όρους του διαγωνισμού, η διαδικασία θα προχωρήσει απευθείας στη φάση κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, παρόλο που θεωρητικά τουλάχιστον υπάρχει η δυνατότητα να παρεμβληθεί ένα ενδιάμεσο στάδιο υποβολής μη δεσμευτικών προτάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτίμησαν πως έως τον Οκτώβριο, θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της αποκρατικοποίησης. 

Κατά τη γενική συνέλευση και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευστάθιος Τσοτσορός σημείωσε ότι έως το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των πέντε σχημάτων που εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον. Στη γενική συνέλευση, εγκρίθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα του περασμένου έτους, στο οποίο τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA ανήλθαν στο ιστορικό ρεκόρ των 834 εκατ. ευρώ. Επίσης, εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή. 

Στην ομιλία του, ο κ. Τσοτσορός τόνισε πως την επόμενη πενταετία θα διατηρηθεί η υψηλή κερδοφορία, με μέσο EBITDA που θα κυμανθεί μεταξύ 700 και 750 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τις διακυμάνσεις των εξωγενών παραγόντων και τη σταδιακή βελτίωση των επιδόσεων σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό. Μία επίδοση που θα διασφαλιστεί από το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό πρόγραμμα που σχεδιάζει και υλοποιεί η παρούσα διοίκηση, με επενδύσεις της τάξης του 1 δισ. ευρώ στο διάστημα 2018-2022, με σκοπό αφενός μεν τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και τη μείωση της επίπτωσης των εξωγενών παραγόντων, αφετέρου δε τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι ο Όμιλος μπορεί να συνεχίσει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Υποστήριξε, ωστόσο, με έμφαση, ότι «δεν υπάρχει ούτε ελάχιστο περιθώριο εφησυχασμού», καθώς η τρέχουσα συγκυρία και οι αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις που καταγράφονται διεθνώς, αναδεικνύουν την ανάγκη εγρήγορσης και ανάληψης συντονισμένων δράσεων. Επισήμανε επίσης ότι σε σύγκριση με τα ανταγωνιστικά διυλιστήρια της ΝΑ Ευρώπης, ο Όμιλος διαθέτει υψηλή λειτουργική και μηχανολογική διαθεσιμότητα μονάδων, αριστοποίηση λειτουργίας και αξιοποίηση συνεργειών ανάμεσα στα τρία διυλιστήρια. 

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και CFO του Ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, υπογράμμισε ότι ο Όμιλος ΕΛΠΕ κατέγραψε το 2017 ισχυροποίηση ισολογισμού, απομόχλευση, καθώς και σημαντική μείωση του συνολικού δανεισμού, ο οποίος την τελευταία διετία υποχώρησε κατά 600 εκατ. ευρώ. Επίσης, σημείωσε ότι η εφαρμογή από το 2020 του νέου κανονισμού ΙΜΟ για ναυτιλιακά καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο θα έχει θετικές επιπτώσεις για διυλιστήρια όπως του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς η παραγωγή μεσαίων κλασμάτων ξεπερνά το 50%, ένα ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα στον ευρωπαϊκό κλάδο, ενώ αντίστοιχα η παραγωγή μαζούτ υψηλού θείου είναι στο 12%.

Πριν από την έναρξη της συνέλευσης, το Σωματείο των εργαζομένων εξέφρασε την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, χαρακτηρίζοντάς τη σε υπόμνημά τους ως «ένα μείζον εθνικό έγκλημα απεμπόλησης εθνικών συμφερόντων σε ένα νευραλγικό τομέα της χώρας όπως είναι η ενέργεια».   



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΠΕ



Σχολιασμένα