Μαζικές εκροές κεφαλαίων

Αρνητικό κλίμα σε Ευρώπη και Wall Street
Σάββατο, 15 Ιουλίου 2006 00:01

ΔΙΕΥΡΥΝΘΗΚΑΝ οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους βασικούς δείκτες να χάνουν πάνω από μια εκατοστιαία μονάδα, μετά το νέο υψηλό ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου και εν μέσω ανησυχιών για τις εταιρικές κερδοφορίες μετά τα πρόσφατα απογοητευτικά αποτελέσματα.

Αρνητικό είναι το κλίμα και στη Wall Street για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, μετά τη μείωση-έκπληξη των λιανικών πωλήσεων, αλλά και τη μείωση του δείκτη Michigan σε επίπεδα χαμηλότερα των προσδοκιών.

Ο δείκτης Dow Jones- ο πιο δημοφιλής δείκτης παγκοσμίως των χρηματιστηριακών αγορών- έχει χάσει σχεδόν πάνω από 400 μονάδες από το κλείσιμο της περασμένης Τρίτης, απέχοντας μια ανάσα από το πέρασμα στο κόκκινο για το έτος.

Η ένταση της βίας στη Μέση Ανατολή έστειλε το πετρέλαιο σε ιστορικό ρεκόρ για δεύτερη μέρα, ενισχύοντας τις προβλέψεις για πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης με αποτέλεσμα να αντιστραφεί η όρεξη των επενδυτών για την ανάληψη ρίσκου.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έχασε 1,2% στις 1.277,5 μονάδες- αγγίζοντας τα κατώτερα δύο εβδομάδων φθάνοντας οι εβδομαδιαίες απώλειες στο 3%. Ήταν η δεύτερη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση μετά την πτώση 4% στα μέσα Μαΐου.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με υποχώρηση 1% στις 5.707,60 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAc 40 υποχώρησε 1.48% στις 4.780,79 μονάδες. Με απώλειες 1,93% στις 5.422,22 μονάδες έκλεισε ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη.

Ανάμεσα στους κλάδους που είχαν την μεγαλύτερη πτώση, ο τραπεζικός και ο μεταλλευτικός πρωτοστάτησαν, με την Credit Suisse και την BHP Billiton να κινούνται χαμηλότερα. Αρνητική ήταν η συμπεριφορά και των φαρμακευτικών και αεροπορικών εταιρειών, όπου η BASF και η British Airways, βαρόμετρα και οι δύο στους κλάδους τους, οδήγησαν τους κλαδικούς δείκτες σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο Nikkei έχασε 1,67% κλείνοντας κάτω από τις 15.000 μονάδες αγγίζοντας το κατώτερο τριών εβδομάδων καθώς οι επενδυτές πούλησαν μετοχές εν μέσω ανησυχιών για τις συνέπειες των υψηλότερων τιμών πετρελαίου στις εταιρικές κερδοφορίες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα