Ε.Ε.: Προς επιβολή επιπλέον δασμών 2,8 δισ. ευρώ στις αμερικανικές εισαγωγές

Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018 13:48
UPD:14:42
REUTERS/FABIAN BIMMER

Επιπλέον δασμούς, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, αναμένεται να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε επιλεγμένες εισαγωγές από τις ΗΠΑ, απαντώντας στην πρόσφατη απόφαση της Ουάσιγκτον για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

«Η Επιτροπή αναμένει πως οι σχετικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν πριν το τέλος του Ιουνίου και οι νέοι δασμοί θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται τον Ιούλιο» δήλωσε, σχετικά, ο Επίτροπος Μάρος Σέφτσοβιτς, κατά τη διάρκεια ειδικής συνέντευξης Τύπου.

Οι νέοι δασμοί στα αμερικανικά προϊόντα θα ανεβάσουν το σύνολο των δασμών της Ε.Ε. προς τις ΗΠΑ στο ποσό των 6,4 δισ. ευρώ. Μάλιστα, τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη προσφέρει τη στήριξή τους στο σχέδιο της Κομισιόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόθεση των Βρυξελλών είναι να επιβληθούν επιπλέον δασμοί, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, έως τον Μάρτιο του 2021, εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου δεν κρίνει ως «παράνομα» τα πρόσφατα μέτρα της Ουάσιγκτον.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την επιβολή δασμών στις εισαγωγές άνθρακα και αλουμινίου από την Ε.Ε., το Μεξικό και τον Καναδά.

Μεταξύ των προϊόντων που θα πληγούν από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις συγκαταλέγονται οι χυμοί πορτοκαλιού, τα αλκοολούχα ποτά, οι μοτοσυκλέτες και διάφορα υλικά υποδομών.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχα μέτρα εναντίον των ΗΠΑ έχουν ήδη λάβει τόσο ο Καναδάς όσο και το Μεξικό, επιβάλλοντας επιπλέον δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα