Οι Ιταλοί εξακολουθούν να θέλουν το ευρώ

Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 17:19
UPD:17:23

Συνολικό ποσό ύψους 6,485 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα η Ρώμη από την πώληση ομολόγων του ιταλικού δημοσίου. Από το ποσό αυτό τα 3,865 δισ. ευρώ προήλθαν από τη δημοπρασία πενταετών ομολόγων, το επιτόκιο των οποίων διαμορφώθηκε σε 5,60% - το υψηλότερο επίπεδα για πενταετείς τίτλους στην ιστορία της ευρωζώνης.

Η πρώτη ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση στην Ιταλία δεν σημαίνει ότι οι πολίτες της χώρας θέλουν έξοδο από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διάστημου, που αποκαλύπτουν ότι παρά την δυσφορία των Ιταλών για τις αδύναμες επιδόσεις της οικονομίας και τις πιέσεις στο εισόδημά τους κατά την περίοδο συμμετοχής στην Ευρωζώνη, το Italexit δεν συγεντρώνει πολλούς υποστηρικτές. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, που δημοσιεύθηκε στην Corriere della Sera το ποσοστό των Ιταλών που θα ψήφιζαν υπέρ της εξόδου από το ευρώ σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα έχει μειωθεί στο 29% από 33% το Φεβρουάριο. Μεταξύ των ψηφοφόρων του Κινήματος των Πέντε Αστέρων το 40% δηλώνει υπέρ της εξόδου και το 39% υπέρ της παραμονής. 

Έταιρη δημοσκόπηση της Eumetra για την Il Giornale έδειξε ότι μόλις το 20% των ψηφοφόρων στηρίζουν την έξοδο από τη νοσμιματική ένωση, όταν το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν 38%. 

Τα στοιχεία αυτά εξηγούν μάλλον και τις αλλαγές στις θέσεις των Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι. Αν και προεκλογικά είχαν αναφερθεί στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το ευρώ, ενώ και το αρχικό σχέδιο συνεργασίας τους περιελάμβανε ιδές όπως η απαίτηση για διαγραφή χρέους ύψους 250 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, η οριστική εκδοχή του «συμβολαίου» τους για τη διακυβέρνηση της Ιταλίας δεν κάνει καμία αναφορά στο ενιαίο νόμισμα. Και οι δύο ξεκαθάρισαν δε τις τελευταίες ημέρες πως μία έξοδος δεν είναι στην ατζέντα.

Παρόλα αυτά η νέα ιταλική κυβέρνηση μένει σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΚΤ, την οποία εγκαλεί εμμέσως πλην σαφώς ότι παίζει παιχνίδια στην αγορά ομολόγων

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα