Πυρά της Ρώμης κατά της ΕΚΤ, γιατί μείωσε το μερίδιο των ιταλικών ομολόγων στο QE το Μάιο

Τεχνικό ζήτημα, που δεν συνδέεται με τις πολιτικές εξελίξεις, λέει η ΕΚΤ
Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 10:46
UPD:10:47
REUTERS/TONY GENTILE

Πυρά κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξαπολύει η Ρώμη, καθώς έγινε γνωστό ότι κατά την περίοδο της έντονης πολιτικής αναταραχής η πρώτη περιόρισε το μερίδιο των ιταλικών κρατικών ομολόγων, που αγοράζει, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. 

Η ΕΚΤ αγόρασε ιταλικό χρέος ύψους 3,6 δισ. ευρώ τον Μάιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα. Αν και σε απόλυτους όρους το ποσό ήταν υψηλότερο από εκείνο, που διατέθηκε από την κεντρική τράπεζα για τις αγορές ιταλικών ομολόγων τον Ιανουάριο και το Μάρτιο, ως ποσοστό των συνολικών καθαρών αγορών ομολόγων, που πραγματοποίησε στο πλαίσιο του QE, ήταν μικρότερο. Σύμφωνα με την ΕΚΤ το μερίδιο των ιταλικών ομολόγων ήταν 15%, το χαμηλότερο από τότε που άρχισε το πρόγραμμα το 2015. 

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ επιμένουν ότι η μείωση του ιταλικού μεριδίου δεν είχε καμία σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά ήταν αποτέλεσμα πρακτικών ζητημάτων, όπως της ανάγκης να επανεπενδύσει σε γερμανικά ομόλογα, καθώς οι τοποθετήσεις της σε μεγάλο αριθμό γερμανικών ομολόγων έληγαν. Σημείωσε δε ότι και το μερίδιο των γαλλικών ομολόγων (17%) τον προηγούμενο μήνα ήταν ιστορικό χαμηλό. Το μερίδιο των γερμανικών ομολόγων ανήλθε στο 28%. 

Η εξήγηση δεν ικανοποίησε τη νέα ιταλική κυβέρνηση, η ποία υποστηρίζει ότι εδώ και εβδομάδα ότι αξιωματούχοι της ΕΚΤ της ασκούν πιέσεις να υιοθετήσει πιο συμβατικές οικονομικές πολιτικές.  «Καμία έκπληξη» ήταν το σχόλιο του Kλαούντιο Μπόργκι, οικονομικού συμβούλου της Λέγκας, για την είδηση ότι η ΕΚΤ επανεπενδύει σε γερμανικά ομόλογα. «Από τότε, που ο Ντράγκι δεσμεύθηκε να κάνει ό,τι χρειαστεί, ο μεγαλύτερος παίχτης στην ιταλική αγορά ομολόγων είναι η ΕΚΤ- αυτή ρυθμίζει τις τιμές του» δήλωσε στους Financial Times, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για τις ισχυρότατες πιέσεις, που δέχθηκαν το προηγούμενο διάστημα ευθύνεται η κεντρική τράπεζα. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα