Στο μισό οι διασυνοριακές αγορές ομολόγων το 2018

Στα 500 δισ. δολ., στον απόηχο πιθανού τέλους του QE από την ΕΚΤ
Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 17:41
UPD:17:41
REUTERS/Ralph Orlowski

Η ΕΚΤ αναμένεται, όπως έχουν οι συνθήκες αυτή τη στιγμή, να αποσύρει το πρόγραμμα ποσοτικής της χαλάρωσης στα τέλη του τρέχοντος έτους και αυτό εκτιμάται ότι θα στρέψει τους Ευρωπαίους επενδυτές ξανά σε ευρωπαϊκά χρεόγραφα, με τις αγορές να υπολογίζονται γύρω στα 200 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα πάντα με την Oxford Economics. 

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Οι διασυνοριακές αγορές ομολόγων σε ολόκληρο τον κόσμο αναμένεται να περιοριστούν φέτος περισσότερο από το ήμισυ σε σχέση με τα επίπεδα του 2017, καθώς η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τα μέτρα στήριξης, γεγονός που εντείνει τις πιέσεις προς τις ομολογιακές αποδόσεις, ειδικά στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Oxford Economics. Η εταιρεία συμβούλων εκτιμά ότι οι διασυνοριακές αγορές χρέους θα μειωθούν στην αξία των 500 δισ. δολ. φέτος συγκριτικά με το επίπεδο του 1,2 τρισ. δολ. πέρυσι, εξέλιξη που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στον αντίκτυπο από το ενδεχόμενο να βάλει η ΕΚΤ τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η ΕΚΤ αναμένεται, όπως έχουν οι συνθήκες αυτή τη στιγμή, να αποσύρει το πρόγραμμα ποσοτικής της χαλάρωσης στα τέλη του τρέχοντος έτους και αυτό εκτιμάται ότι θα στρέψει τους Ευρωπαίους επενδυτές ξανά σε ευρωπαϊκά χρεόγραφα, με τις αγορές να υπολογίζονται γύρω στα 200 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα πάντα με την Oxford Economics. Kαι οι αγορές των Αμερικανών επενδυτών βαίνουν όμως μειούμενες. «Οι συνέπειες στις διεθνείς αγορές από το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ αυτές που σχετίζονται με το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed» εκτιμούν αναλυτές.  

Οι ελλείψεις σε κρατικά ομόλογα του ευρώ που προέκυψαν από τις αγορές κρατικού χρέους της ΕΚΤ ανάγκασαν τους Ευρωπαίους επενδυτές να στρέψουν την προσοχή τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αγοράζοντας ετησίως ξένα κρατικά ομόλογα αξίας κατά μέσο όρο 500 δισ. δολ. στη διάρκεια των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα να καταστούν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο επενδυτές στις διασυνοριακές αγορές κρατικού χρέους. Αυτές ακριβώς οι αγορές αμερικανικού κρατικού χρέους από Ευρωπαίους επενδυτές βοήθησαν στο να περιοριστεί ο αντίκτυπος από τη σταδιακή απόσυρση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed το 2014, όμως τώρα δεν πρόκειται να συμβεί το ίδιο με τους Αμερικανούς επενδυτές όταν η ΕΚΤ αποσύρει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Και αυτό για δύο λόγους, όπως εξηγούν αναλυτές της Oxford Economics: Πρώτον, οι αγορές ξένων ομολόγων από Αμερικανούς επενδυτές κατά τη διάρκεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed ανέρχονταν κατά μέσο όρο μόλις στα 200 δισ. δολ. ετησίως, πολύ λιγότερο από τις αγορές των Ευρωπαίων επενδυτών κατά τη διάρκεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Δεύτερον, η αμερικανική κυβέρνηση και οι αμερικανικές επιχειρήσεις αυξάνουν ολοένα και περισσότερο τις εκδόσεις χρέους τους. Ενώ οι Ευρωπαίοι απορρόφησαν πέρυσι το 46% των διασυνοριακών αγορών κρατικών ομολόγων, άλλες ανεπτυγμένες αγορές αγόρασαν μόλις το 14%, σύμφωνα με στοιχεία της Oxford Economics.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αντήλλαξε χθες απόψεις με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ, στο πλαίσιο των τακτικών ανεπίσημων συναντήσεών της με επικεφαλής ευρωπαϊκών θεσμών. Ο κ. Ζάιμπερτ αρνήθηκε να πει εάν κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο η κ. Μέρκελ και ο κ. Ντράγκι συζήτησαν για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία ή για τις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.  Στο μεταξύ, η ΕΚΤ περιόρισε τον προηγούμενο μήνα τις αγορές ιταλικών κρατικών ομολόγων, τη στιγμή που οι επενδυτές προέβησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις εν μέσω ανησυχιών για την ανάληψη της εξουσίας από ευρωσκεπτικιστές. Τα τελευταία στοιχεία της κεντρικής τράπεζας έδειξαν ότι η ΕΚΤ αγόρασε ιταλικά κρατικά ομόλογα αξίας 3,6 δισ. ευρώ τον Μάιο, ποσότητα 8% μικρότερη απ’ αυτή που ορίζουν οι κανόνες. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα