Washington Group: Δεν βρέθηκε κοινός τόπος Ευρωπαίων- ΔΝΤ

Σάββατο, 02 Ιουνίου 2018 21:08
UPD:21:56
REUTERS/YURI GRIPAS

Αν και οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα συνεχιστούν, η αποτυχία να βρεθεί κοινός τόπος στον Καναδά σημαίνει ότι οι πιθανότητες για ενεργοποίηση του προγράμματος του Ταμείου περιορίζονται αισθητά. 

Xωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το Washington Group στο Γουίστλερ του Καναδά, παρά τις υψηλές προσδοκίες, που είχαν γεννήσει τόσο η παρουσία της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ όσο και οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ότι θεωρούν σημαντική τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε επίπεδο χρηματοδότησης. Αν και οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, η αποτυχία να βρεθεί κοινός τόπος στον Καναδά σημαίνει ότι οι πιθανότητες για ενεργοποίηση του προγράμματος του Ταμείου περιορίζονται αισθητά. 

Το Ταμείο υπογράμμιζε εδώ και καιρό ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, ενώ Ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχθηκε χθες ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τη Δευτέρα, το ΔΝΤ πιθανότατα θα μείνει εκτός. 

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση έδωσαν το παρών ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ,  ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος ομόλογός του Μπρούνο Λε Μερ. 

Το ΔΝΤ επιμένει στην ανάγκη ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους, ενώ δεν θέλει τα όποια μέτρα να συνδεθούν με συγκεκριμένους όρους, να εξαρτώνται δηλαδή από την υλοποίηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων- κάτι για το οποίο επιμένει το Βερολίνο. Συμφωνία δεν υπάρχει ακόμη ούτε μεταξύ των Ευρωπαίων, αφού η Γερμανία δεν αποδέχεται τη γαλλική πρόταση για μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους με τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. 

Τα αγκάθια αυτά δεν έχουν ξεπεραστεί παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι στο Γουίστλερ δήλωναν σημειώθηκε  πρόοδος. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τη συνάντηση ο γερμανικός Τύπος είχε φροντίσει να ρίξει τον πήχυ των προσδοκιών για ενεργό συμμετοχή του Ταμείου. Στελέχη του CDU δε, σε μία πλήρη μεταστροφή της έως τώρα στάσης του, δήλωσαν ότι δεν θεωρούν απαραίτητη την ενεργοποίηση του προγράμματος από το Ταμείο, καθώς όπως σχολίαζαν συνοδεύεται από «υψηλό τίμημα». Εν τω μεταξύ σημερινή δημοσκόπηση θέλει την πλειονότητα των Ελλήνων να τάσσεται υπέρ της «εξόδου» του ΔΝΤ από τη χώρα. 

Η εποπτεία και η προληπτική γραμμή

Με εντατικούς ρυθμούς και με στόχο να είναι δυνατή μία συμφωνία πακέτο την 21η Ιουνίου, εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την ακριβή μορφή, που θα λάβει η λεγόμενη «ενισχυμένη εποπτεία». Όπως σχολιάζει το Bloomberg ΕΚΤ και Τράπεζα της Ελλάδος θα προτιμούσαν αντί της ενισχυμένης εποπτείας μία προληπτική γραμμή, ωστόσο αυτή η επιλογή είναι «πολιτικά τοξική» για την κυβέρνηση. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα