FT: Το CDU δεν θεωρεί πια αναγκαία τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Αλλαγή στάσης από το Βερολίνο;
Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018 13:46
UPD:13:48
REUTERS/YURI GRIPAS

Η ένωση Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) δεν επιμένει πλέον στην ενεργό συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό επισημαίνει ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Έκχαρντ Ρέχμπεργκ, σε δηλώσεις του στους Financial Times. 

Όπως εξηγεί στη βρετανική εφημερίδα με το ΔΝΤ να επιμένει σε ελάφρυνση χρέους μεγάλης κλίμακας για την Ελλάδα, η κοινοβουλευτική  ομάδα CDU/CSU δεν θεωρεί πλέον απαραίτητη τη συμμετοχή του Ταμείου. «Όταν μιλάνε για τριψήφιο αριθμό, έχω πρόβλημα» σχολιάζει και προσθέτει: «Το ερώτημα είναι μήπως τελικά το τίμημα της συμμετοχής του ΔΝΤ είναι πολύ υψηλό». Σημειώνει δε πως ίσως δεν είναι αναγκαία η συμβολή των 1,6 δισ. ευρώ του ΔΝΤ, από τη στιγμή, που δεν θα χρησιμοποιηθεί ούτως η άλλως το σύνολο των κεφαλαίων του προγράμματος έως τον Αύγουστο. 

Επισήμως πάντως  το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας εξακολουθεί να επιμένει στην εμπλοκή του ΔΝΤ, την οποία και θεωρεί εγγύηση αξιοπιστίας.  

Η αλλαγή στάσης τουλάχιστον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώνοντος κόμματος θα μπορούσε να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στο περιθώριο της Συνόδου του G7 στον Καναδά, παρατηρούν οι Financial Times. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ και οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας.

Υπενθυμίζεται ότι Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει ξεκαθαρίσει πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τη Δευτέρα, το ΔΝΤ θα μείνει εκτός προγράμματος σε επίπεδο χρηματοδότησης. 

naftemporiki.gr             
                        
                                    
                                            
                                    
                



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα