Goldman Sachs: Στον αέρα η συμφωνία για τη NAFTA

Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018 16:31
UPD:17:03
REUTERS/CHRISTINNE MUSCHI

Η απόφαση των ΗΠΑ να «χτυπήσει» Καναδά και Μεξικό με δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, εξανεμίζει τις ελπίδες για μία συμφωνία των τριών χωρών στην επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA. Αυτό υπογραμμίζει η Goldman Sachs σε σημείωμά της προς τους επενδυτές, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη αυτή στέλνει ένα αρνητικό μήνυμα για την εμπορική πολιτική ΗΠΑ, ενώ αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία τους. 

Έως και πριν από λίγες εβδομάδες υπήρχαν υψηλές προσδοκίες για ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για μία νέα NAFTA. Η πιθανότητα ενός συμβιβασμού απομακρύνεται, καθώς η επιβολή των αμερικανικών δασμών έχει πυροδοτήσει την οργή των δύο μεγάλων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ.

Πάντως οι αναλυτές της Goldman σπεύδουν να επισημάνουν πως «καθώς η διαπραγματευτική στάση της Ουάσιγκτον είναι πλέον άκρως απρόβλεπτη, υπάρχει κίνδυνος η ερμηνεία μίας κίνησης να είναι εσφαλμένη». Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι είναι θέμα ημερών ή και ωρών η αλλαγή στάσης του έναντι της Κίνας, της Ε.Ε. ή ακόμη και της Βόρειας Κορέας. Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς θα κινηθεί το προσεχές διάστημα στις σχέσεις με Καναδά και Μεξικό. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα