Γερμανία: Υπό πίεση οι εξαγωγές- κατασκευές, κατανάλωση στηρίζουν την ανάπτυξη

Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018 11:34
UPD:11:42
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Με βραδύτερους ρυθμούς συνεχίστηκε η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο, όπως επιβεβαίωσαν τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας για το ΑΕΠ. Στήριγμα στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης πρόσφεραν ο κατασκευαστικός κλάδος, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων σε εξοπλισμό και οι δαπάνες των νοικοκυριών. Αντιθέτως φρένο πάτησε το εμπόριο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου κατά 0,3% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,3% σε ετήσια βάση. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1% και οι εισαγωγές κατέγραψαν πτώση 1%. Η κάμψη στο εμπόριο «έφαγε» 0,1 ποσοστιαία μονάδα από την ανάπτυξη. 

Η κάμψη των εξαγωγών αποδίδεται εν μέρει στην ισχυρή ανατίμηση του ευρώ το 2017. Ωστόσο τους επόμενους μήνες αυτό είναι ένα εμπόδιο, που όπως φαίνεται θα αρθεί, καθώς το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε τροχιά υποχώρησης. 

Πυλώνας της ανάκαμψης ήταν η κατανάλωση των νοικοκυριών, που πρόσθεσαν 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο ρυθμό ανάπτυξης. Ωστόσο ανησυχία προκαλεί έρευνα του GfK που αποκαλύπτει ότι το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία επιδεινώθηκε περαιτέρω το Μάιο και είναι πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα για το 2018.

Στους θετικούς παράγοντες και οι επενδύσεις σε μηχανήματα και άλλο εξοπλισμό, που αυξήθηκαν κατά 1,2%, ενώ άνοδο 2,1% παρουσίασαν οι επενδύσεις σε κατασκευές. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα