Η είδηση ότι ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται κοντά σε μία συμφωνία για την άρση των κυρώσεων, που απειλούν τη βιωσιμότητα της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ΖΤΕ, έγινε δεκτή με ανακούφιση από τις αγορές, αλλά προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις στο Κογκρέσο και ειδικότερα στους κόλπους του κυβερνώνοντος κόμματος.
Η ZTE κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για πώληση εξοπλισμού στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, με αποτέλεσμα να έχει απαγορευθεί η πώληση λογισμικού και hardware της εταιρείας από αμερικανικές εταιρείες. Η απαγόρευση αυτή οδηγεί την εταιρεία στο χείλος του γκρεμού, κάτι που το Πεκίνο θέλει με κάθε τρόπο να αποτρέψει. Το ίδιο ανακοίνωσε μεγάλη μείωση στους δασμούς των εισαγωγών αυτοκινήτων, ενώ φέρεται να έχει υποχωρήσει και σε άλλα αιτήματα των ΗΠΑ, περιμένοντας βεβαίως ότι και η Ουάσιγκτον με τη σειρά της θα άρει τις κυρώσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το πιθανότερο σενάριο είναι η επιβολή ενός προστίμου ύψους 1,3 δισ. δολαρίων στη ZTE (το οποίο θα έρθει να προστεθεί στο περσινό των 1,2 δισ. δολαρίων). Δεν είναι μικρό, αλλά είναι σίγουρα πιο διαχειρίσιμο από το πλήγμα, που της επιφέρουν οι κυρώσεις.
Της «εξέγερσης» των Ρεπουμπλικάνων ηγήθηκε ο Μαρκ Ρούμπιο, ο οποίος υποστήριξε ότι η Κίνα «αποφεύγει τους δασμούς, εξασφαλίζει τη διάσωση της ΖΤΕ, χωρίς να δίνει κάτι ουσιαστικό για αντάλλαγμα». Έγραψε δε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι «δυστυχώς η Κίνα είναι καλύτερη από την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, κερδίζει στο μέτωπο του εμπορίου ».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, FT